Arbeta snabbt ihop alla ingredienser till pajdegen i en matberedare eller för hand. Låt vila i en bunke med lock i kylen i minst 30 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader (varmluft 160 grader).
Kavla ut degen på mjölat bakbord till en ca 3 mm tjock rundel som är något större än en pajform, 24 cm i diameter. Klä formen med degen och jämna till kanterna.
Mandelfyllning
Mal mandeln i en mandelkvarn eller mixa till mjöl i en matberedare.
Vispa ägg, smör och socker till en pösig smet och rör i mandelmjölet.
Fördela fyllningen i formen. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 20 minuter, tills den har stannat i mitten och fått lite färg. Låt svalna i formen.
Vaniljkräm
Dela vaniljstången och skrapa ner fröna i en liten kastrull. Lägg ner själva stången också.
Häll i mjölken och grädden, rör om och tillsätt äggulan, sockret och potatismjölet. Låt sjuda på svag värme, rör om hela tiden tills krämen tjocknar och ångar så smått – den får inte koka för då skär den sig.
Låt svalna och fiska upp vaniljstången som nu gjort sitt.
Chokladkräm
Hacka chokladen. Koka upp grädden och dra kastrullen från värmen. Tillsätt chokladen och rör tills den smälter. Låt svalna till bredbar konsistens.
Bred först chokladkräm och sedan vaniljkräm ovanpå pajen och låt vila i kylen i 1 timme. Toppa pajen med massor av skivade jordgubbar och strö över rostad vit choklad.