Drömpaj med mandel, vanilj, choklad och jordgubbar

drompaj
Foto: Marie Mandelmann
Familjen Mandelmann
Familjen Mandelmann

Drömpaj med mandel, vanilj, choklad och jordgubbar

19 ingredienser

60 m + tid i kyl

”Trädgårdskökets flaggskepp. Minsta smula som råkat bli över vid stängning får vingar.”/ Marie och Gustav Mandelmann

Receptet är ur boken Mandelmanns söta, Bonnier fakta.

Ingredienser

portioner12 - 16 bitar

pajdeg

  • 250 g smör, kallt
  • 2 dl florsocker
  • 5-6 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 1 tsk bakpulver

Mandelfyllning

  • 125 g sötmandel (eller 2,5 dl mandelmjöl)
  • 3 ägg
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 2 dl strösocker

vaniljkräm

  • 0,5 vaniljstång
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 äggula
  • 0,5 dl strösocker
  • 1,5 msk potatismjöl

Chokladkräm

  • 100 g mörk choklad
  • 1 dl vispgrädde

Garnering

  • färska jordgubbar
  • vit bakchoklad, rostad

Gör så här

Pajdeg

  1. Arbeta snabbt ihop alla ingredienser till pajdegen i en matberedare eller för hand. Låt vila i en bunke med lock i kylen i minst 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 175 grader (varmluft 160 grader).
  3. Kavla ut degen på mjölat bakbord till en ca 3 mm tjock rundel som är något större än en pajform, 24 cm i diameter. Klä formen med degen och jämna till kanterna.

Mandelfyllning

  1. Mal mandeln i en mandelkvarn eller mixa till mjöl i en matberedare.
  2. Vispa ägg, smör och socker till en pösig smet och rör i mandelmjölet.
  3. Fördela fyllningen i formen. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 20 minuter, tills den har stannat i mitten och fått lite färg. Låt svalna i formen.

Vaniljkräm

  1. Dela vaniljstången och skrapa ner fröna i en liten kastrull. Lägg ner själva stången också.
  2. Häll i mjölken och grädden, rör om och tillsätt äggulan, sockret och potatismjölet. Låt sjuda på svag värme, rör om hela tiden tills krämen tjocknar och ångar så smått – den får inte koka för då skär den sig.
  3. Låt svalna och fiska upp vaniljstången som nu gjort sitt.

Chokladkräm

  1. Hacka chokladen. Koka upp grädden och dra kastrullen från värmen. Tillsätt chokladen och rör tills den smälter. Låt svalna till bredbar konsistens.
  2. Bred först chokladkräm och sedan vaniljkräm ovanpå pajen och låt vila i kylen i 1 timme. Toppa pajen med massor av skivade jordgubbar och strö över rostad vit choklad.