Dubbel cheese med lök, majonnäs och färsk saltgurka

koket.se
Dubbel cheese med lök, majonnäs och färsk saltgurka
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Dubbel cheese med lök, majonnäs och färsk saltgurka

13 ingredienser

45 min

Följ Stefans recept och du får en grym smashburgare på högrevsfärs med cheddarost, snabbsaltad gurka, hemslagen majonnäs och karamelliserad lök. Helt klart en svårslagen middag för alla som gillar en riktigt god burgare.

logo
stefan ekengren profilbild ny

Se Stefan Ekengren laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 600 g högrevsfärs
  • 8 skivor cheddarost
  • 4 hamburgerbröd, brioche
  • 4 bananschalottenlökar
  • 1 äggula
  • 0,5 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk dijonsenap
  • 1,5 dl rapsolja
  • 1 citron, saft
  • 4 snacksgurka
  • olja, till stekning
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Vispa ihop äggula, vinäger och senap. Tillsätt oljan i en tunn stråle under fortsatt vispning. Smaka av med salt och citronsaft.
  2. Forma bollar av högrevsfärsen, 75 g styck.
  3. Skär gurkan i klyftor på längden. Blanda med salt och låt rimma i en skål fram till servering.
  4. Skala, halvera och skär löken i skivor.
  5. Värm olja i en stekpanna eller på en häll/stekbord till en grill.
  6. Lägg ut bollarna i oljan, strössla ut löken och pressa bollarna till tunna burgare. Salta och peppra.
  7. Fös runt löken med köttet, den ska karamelliseras extra nu med köttet på hällen.
  8. Vänd burgarna, salta och peppra. Lägg på ost, låt den smälta lite, gärna under lock.
  9. Lägg ihop burgarna två och två.
  10. Rosta bröden i torr panna/häll. Stryk ut majonnäs på bröden.
  11. Lägg i dubbelburgare och lök. Toppa med majonnäs. Servera med extra majonnäs vid sidan om och saltgurkan.