Dubbla apelsinkakor

Dubbla apelsinkakor
Foto: Pernilla Thelaus/TV4
Linus Larsson
Linus Larsson

Dubbla apelsinkakor

12 ingredienser

45 m

Spritsade kakor fyllda med apelsinsmörkräm och doppade i choklad.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

Kakor

  • 120 g smör, rumstempererat
  • 50 g florsocker [0,7 dl]
  • 1 msk vaniljsocker
  • 80 g potatismjöl [1 dl]
  • 90 g vetemjöl [1,5 dl]
  • 1 krm salt

Apelsinsmörkräm

  • 50 g smör
  • 45 g florsocker [0,75 dl]
  • 1 apelsin, rivet skal
  • 1 msk apelsinsaft
  • 1 äggula

Dekoration

  • 200 g mörk choklad

Gör så här

Kakor

  1. Vispa smöret, florsocker och vaniljsocker luftigt. Blanda i potatismjölet och saltet. Blanda i mjölet, lite i taget. Akta så att degen inte blir för tjock. Rör ut degen så den är klumpfri.
  2. Spritsa längder på en plåt med bakplåtspapper och snitta i 3 cm långa bitar innan du stoppar dem i ugnen.
  3. Grädda dom på 175 grader i 8 minuter, låt svalna.

Smörkräm

  1. Vispa smör och florsocker vitt och luftigt. Vispa in apelsinsaften och skalet . Vispa in äggulan.

Montering

  1. Lättast är om du lägger smörkrämen i en liten sprits och spritsar en sträng på hälften utav kakorna och lägg där efter ihop dom två och två. Ställ in dom i kylen en liten stund.
  2. Smält den mörka chokladen, häll den i ett litet glas eller kopp så det blir lättare att doppa ner kakorna. Doppa kakorna till en tredjedel lägg sedan tillbaka dem på bakplåtspaperet och låt chokladen stelna.