Dukkah med pistagenötter

koket.se
Seiran Poon
Seiran Poon porträtt
Seiran Poon porträtt

Dukkah med pistagenötter

9 ingredienser

20 m

"Dukkah (uttalas doo-kah) är en blandning av nötter, frön och kryddor med ursprung i Egypten. Den serveras ofta med bröd och olivolja men fungerar perfekt som en smakrik och knaprig topping till nästan allt. Jag älskar att strö den över dipper, avokadotoast och sallader.
Min blandning är baserad på de nötter jag tål (jag är lite allergisk mot hasselnötter som ofta används för dukkah), så jag påstår inte att den här kombinationen är autentisk. Jag har även lagt till nigellafrön för en aromatisk kick." /Seiran Poon

Se Seiran Poon laga receptet

logo

Ingredienser

portioner dl
  • 1 dl pistagenötter (naturella)
  • 0,5 dl sötmandel
  • 3 msk vita sesamfrön
  • 1 tsk nigellafrön
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • 1 tsk malen koriander
  • 0,5 tsk aleppopeppar
  • salt

Gör så här

  1. Rosta pistagenötter och mandel i en torr panna på medelhög värme och under omrörning tills mandeln fått fin färg. Ta nötterna ur pannan.
  2. Häll alla frön i pannan och rosta under omrörning tills sesamfröna är gyllenbruna.
  3. Lägg nötterna i en matberedare och pulsa tills de är grovmalda. Tillsätt fröblandning, kryddor och salt. Pulsa ytterligare ett par gånger. Blandningen ska vara medelgrov, inte finmalen.
  4. Förvara dukkahn i en burk med tätslutande lock i skafferiet, den håller i upp till 3 veckor.