Visste du att du kan syra din egen grädde? Du behöver bara två ingredienser och det är enklare än du tror! Perfekt som dipp till vårens primörer. Toppa den syrade grädden med vackert grön och god jalapeñoolja.
Se Fabian Olli Johanson laga receptet
Ingredienser
sats
Syrad grädde
6 dl vispgrädde
10 g filmjölk
Jalapeñoolja
5 jalapeños
2 dl olja (neutral)
50 g babyspenat
Serveringsförslag primörer
grön sparris
knippmorot
salt
Gör så här
Vispa ihop grädde och filmjölk i en rymlig plastbehållare med tillhörande lock.
Förslut plastlådan med locket och låt stå i rumstemperatur i tre dagar.
På tredje dagen lägger du ett kaffefilter i en nätsil över en bunke. Häll i den syrade grädden i kaffefiltret, täck med plastfolie och låt grädden stå i kylen under ett sista dygn.
På fjärde dagen förflyttar du den färdigsyrade grädden till en skål och rör om ordentligt.
Nu är den färdig att serveras!
Jalapeñoolja
Avlägsna stjälken från chilifrukterna.
Mixa jalapeño, olja och spenat i en mixer tills det blivit varmt och mörkgrönt.
Sila oljan genom en finmaskig sil och förvara oljan i kylen tills det är dags att servera.
Serveringsförslag
Skär försommarprimörer så som sparris och morötter i mindre bitar.
Koka dem hastigt i lättsaltat vatten i tio sekunder och kyl sedan ner dem direkt i isvatten. Lyft upp grönsakerna ur vattnet och låt dem torka av på lite hushållspapper.
Servera grönsakerna med syrad grädde, chiliolja och eventuellt lite saltad stenbitsrom.