Egg nog XO

Egg nog XO
Foto: Mathin Lundgren
mathin lundgren
mathin lundgren

Egg nog XO

14 ingredienser

En riktigt bra variant av Egg nog med ingefärssockerlag och Remy Martin XO Cognac. Skippa cognac för ett alkoholfritt alternativ.

Ingredienser

Till en drink

  • 6 cl Egg nog bas
  • 1 cl ingefärssockerlag
  • 3 cl Remy Martin XO cognac

Ingefärssockerlag

  • 1 dl råsaft från ingefära
  • 1,5 dl strösocker

Egg nog bas (ger ca 7 drinkar)

  • 3 äggulor (stora)
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 1 cl amarettolikör (eller mandelsyrup för alkoholfritt)
  • 80 g strösocker [ca 1 dl]
  • 2 hela nejlikor
  • 2 kryddpepparkorn
  • 1 krm muskot
  • 0,5 apelsin, skalet

Gör så här

Ingefärssockerlag

  1. Få ut råsaft från ingefära genom att köra ingefäran i en råsaftscentrifug.
  2. Blanda samman råsaften från ingefära med strösockret och kall rör tills dess att sockret har löst upp sig.
  3. Häll upp i en flaska och försvara den i kylen.

Egg nog bas

  1. Mixa samman äggulor, mjölk, grädde och mandellikör eller mandelsyrup.
  2. Gå försiktigt i med strösockret, mixa.
  3. Gå i med kryddorna (kryddnejlikor, kryddpeppar & muskotnöt).
  4. Värm under omrörning tills dess att blandning tjocknar något (ca 82°C)
  5. Häll sedan över allt i en bunke och ställ kallt alternativt i ett isbad.
  6. Lägg i zesten från apelsinen och låt svalna.
  7. Häll upp i en flaska och försvara den i kylen.

Servering

  1. Mät upp ingredienserna till drinken i en shaker med is och skaka drinken kall.
  2. Sila upp drinken i ett passande drinkglas över is.
  3. Garnera med en apelsinzest eller en torkad apelsinskiva. Servera och njut!