Eggs Benedict, yoghurt med granola och apelsin- och spenatjuice

Eggs Benedict, yoghurt med granola och apelsin- och spenatjuice
Foto: TV4
Klara Lind DM
Klara Lind DM

Eggs Benedict, yoghurt med granola och apelsin- och spenatjuice

30 ingredienser

75 m

En frukostbricka man bara vågar drömma om! Eggs Benedict på pocherade ägg, en perfekt slagen hollandaise och krispiga parmachips. Hemgjord granola med smak av kardeumumma med grekisk yoghurt och färska bär. Samt en grön juice på ananas, spenat, ingefära, apelsin och lime. 

Frukostmenyn är ur finalen i Sveriges mästerkock.

Ingredienser

portioner

granola

  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 dl hasselnötter
  • 1 msk linfrön
  • 2 dl havregryn
  • 0,5 dl kokos, flagad, ej sötad
  • 0,5 dl vatten
  • 1 dl sirap
  • 1 krm malen kardemumma
  • 1 krm malen kanel

Juice

  • 1 ananas
  • 150 g spenat
  • 1 bit ingefära [ca 2 cm]
  • 2 apelsiner
  • 2 limefrukter

Hollandaise

  • 2 äggulor
  • 2 msk vatten
  • 250 g smör, skirat
  • 0,5 citron, pressad
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 krm cayennepeppar

Parmachips

  • 4 skivor parmaskinka
  • olivolja, till stekning

Pocherade ägg

  • 4 ägg
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 2 tsk salt

Servering

  • 4 skivor bröd
  • smör, till stekning
  • 4 port gregisk yoghurt
  • röda vinbär

Gör så här

Granola

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Lägg alla torra ingredienser blandade på plåt och häll vätskan jämnt över och rör om då och då. Låt rostas i ugnen i 15-20 minuter eller tills det fått fin färg och torkat. Blanda ihop med kanel och kardemumma.

Juice

  1. Skala och dela ner frukterna. Pressa allting i en juicecentrifug.

Hollandaise

  1. Blanda gulorna med vatten och vispa ned smöret försiktigt. Smaksätt med citron, salt, peppar och cayennepeppar.

Parmachips

  1. Stek parmaskinka i olivolja och låt rinna av på papper. Spara fetter i pannan till brödet.

Pocherade ägg

  1. Pochera äggen. Koka upp rikligt med vatten, vattnet ska precis koka. Häll i vinäger och salt. Gör en virvel med visp i vattnet. Knäck äggen ett och ett i en kopp. Lägg ner äggen i vattnet med hjälp av koppen, ett och ett. Låt äggen ligga i ca 2 minuter. Tag upp och låt torka på papper.

Servering

  1. Stek brödet i smör och resterande fett i pannan från parmaskinkan.
  2. Servera granolan med grekisk yoghurt och färska röda vinbär.
  3. Lägg parmaskinkan på brödet. Toppa med äggen och hollandaise såsen.
  4. Servera allting snyggt på en bricka tillsammans med juicen.