Lyxa till helgen med en klassisk brunchrätt - Eggs Royale! Smörstekt bröd toppas med spenat, kallrökt lax, pocherat ägg och en underbart god hollandaise på brynt smör.
Bryn smöret gyllene och nötigt under vispning. Dra bort från värmen och låt svalna till ca 50 grader.
Vispa samman äggula, citronjuice och vatten i en mindre kastrull. Sätt kastrullen på medelhög värme och vispa tills det tjocknar och blir krämigt, låt den bara precis gå ihop och dra sedan bort från plattan och värmen.
Sätt kastrullen på en fuktig trasa för att kastrullen skall stå still. Droppa i det brynta smöret samtidigt som du vispar konstant, det ska bli en krämig och fin hollandaise. Smaka av med salt och en knivsudd cayennepeppar. Önskas en lösare konsistens så tillsätt en skvätt ljummet vatten.
Bröden
Stek insidan på hamburgerbröden i smör i en stekpanna tills de blir gyllene och lite frasiga.
Pocherade ägg
Variant 1, med ättika: Koka upp vatten och salt i en vid kastrull.
Ha i hälften av ättikan i botten av en skål. Knäck äggen ned i ett glas och ha sedan ned äggen i ättikan. Häll på resten av ättikan över äggen, låt dra ca 10 minuter. Ättikan hjälper till att binda proteinet i vitan så att ägget håller ihop bättre under pocheringen.
Koka upp saltat vatten i en kastrull. Låt sjuda och skapa en virvel i vattnet med hjälp av en visp. Häll ned äggen i vattnet och låt sjuda.
Ta upp äggen med en hålslev efter 3-4 minuter och lägg på ett hushållspapper.
Variant 2, utan ättika: Koka upp saltat vatten i en kastrull.
Knäck ägg 2 och 2 i ett glas eller en mindre bunke, häll försiktigt över i en finmaskig sil så att den lösaste vitan kan silas
bort. Det är den vitan som gör att äggen ser lite slarviga ut (trådarna) när man pocherar i vatten med virvel.
Låt vattnet sjuda och ha sedan i äggen i vattnet. Ta upp äggen med en hålslev efter 3-4 minuter och lägg på ett hushållspapper.
Denna variant ger fina ägg med fin form utan en slarvig äggvita man behöver ansa efter pochering.
Servering
Lägg en näve babyspenat på varje smörstekt underdel av bröden. Lägg på kallrökt lax och pocherade ägg. Häll sedan på den brynta smörholllandaisen över ägget. Garnera med dill och toppa med brödens överdel.