Knäckäpplen

Knäckäpplen
Foto: Joel Wåreus
Elisabeth johansson 2
Elisabeth johansson 2

Knäckäpplen

Av: Elisabeth Johansson

Från: Min äppelbok

7 ingredienser

När jag var liten anordnade familjen Herrey ridläger i Danmark, och där tillbringade jag ett flertal somrar. Ett besök på hästmarknaden hörde förstås till, och det var där jag åt mina första knäckäpplen. Jag kommer än idag ihåg hur det kändes att bita i de där goda knäckiga och saftiga äpplena. De var helt ljuvliga!

Ingredienser

portioner
  • 8 små röda äpple (t ex Ingrid Marie, Discovery eller Rubinola)
  • 8 grillpinnar, av trä

Kanderingskaramell

  • 3 dl strösocker
  • 1,25 dl vatten
  • 0,5 msk glykos (eller 1/4 tsk ättika)

Dekoration

  • 2-3 msk kokos, riven
  • 2-3 msk blandade nötter, hackade (t ex hasselnötter eller valnötter)

Gör så här

  1. Gnid äpplena torra och blanka. Trä äpplena på varsin grillpinne, eller skörda med en liten kvist kvar att hålla i.
  2. Blanda alla ingredienser till kanderingskaramellen i en kastrull, rör om och låt den stå ett par minuter.
  3. Koka upp och låt koka till en ljusbrun karamell på medelhög värme. Passa noga - den mörknar snabbt.
  4. Doppa äpplena i karamellen, men akta fingrarna! Det här är inget jobb för barn - en vuxen måste vara med.
  5. Och kom ihåg att aldrig lämna en kastrull med socker på spisen utom synhåll, risken för brand eller kraftig rökutveckling är stor.
  6. Ställ äpplena på en plåt smord med olja eller försedd med bakplåtspapper. Strö genast över kokos eller hackade nötter innan karamellen stelnat. Här får man vara snabb!