Ugnsbakade äpplen med kolasås

Ugnsbakade äpplen med kolasås
Foto: Joel Wåreus
Elisabeth johansson 2
Elisabeth johansson 2

Ugnsbakade äpplen med kolasås

Av: Elisabeth Johansson

Från: Min äppelbok

9 ingredienser

En dessert som passar utmärkt på hösten, ugnsbakade äpplen med nötter, kanel och kolasås.

Ingredienser

portioner
  • 8 äpple, valfri sort
  • 50 g valnötter
  • 50 g mandelmassa
  • 0,5 tsk malen kanel
  • 40 g smör, rumsvarmt

Kolasås

  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl ljus sirap
  • 0,5 dl strösocker
  • 75 g smör

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Skölj och kärna ur äpplena.
  2. Hacka valnötterna och riv mandelmassan. Rör ihop nöthack och mandelmassa med kanel och smör.
  3. Smörj en ugnsfast form med smör och ställ äpplena med hålen uppåt.
  4. Fyll hålen med nötmassan och sätt in äpplena i ugnen i 20-25 minuter. Titta till dem efter 20 minuter, för de ska inte stå så länge att de spricker.
  5. Koka under tiden kolasåsen. Häll grädde och sirap i en kastrull och tillsätt socker samt smör.
  6. Koka upp och låt sjuda under omrörning tills såsen tjocknar och blir ljusbrun.
  7. Servera äpplena med kanelsemifreddo eller vaniljglass.