Bärsmulpaj med mazarinfyllning

Bärsmulpaj med mazarinfyllning
Foto: Nisse Peterson
Elisabeth johansson 2
Elisabeth johansson 2

Bärsmulpaj med mazarinfyllning

Av: Elisabeth Johansson

Från: Smulpajer

15 ingredienser

Vem älskar inte smulpaj? Här är en lite lyxigare variant med fyllning av bär och mazarin. Receptet ger 8 bitar.

Ingredienser

Pajbotten

  • 125 g smör, kallt
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk mjölk
  • 1 msk socker + 1 krm salt

Smulor

  • 0,25 dl strösocker
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • 0,75 dl vetemjöl
  • 35 g smör, kallt, skuret i tärningar

Mazarin- och bärfyllning

  • 50 g smör, rumstempererat
  • 1 dl socker + 1 tsk vaniljsocker
  • 200 g mandelmassa
  • 2 ägg
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk socker + 1 msk maizena
  • 4 dl blandade bär (t ex hallon, blåbär och jordgubbar)

Gör så här

  1. Pajbotten: Tärna smöret och blanda ihop alla ingredienser till pajbotten. Lägg degen i plastpåse och låt vila i kylen 1 timme.
  2. Kavla ut degen och rulla upp den på brödkaveln.
  3. Fodra en form, cirka 24 cm i diameter, jämna till kanterna och nagga botten med en gaffel.
  4. Sätt in formen i frysen 1 timme. Värm ugnen till 200 grader.
  5. Ta ut formen ur frysen och grädda pajskalet i cirka 10 minuter. Sänk ugnstemperaturen till 175 grader.
  6. Smulor: Blanda hastigt ihop smulingredienserna till en grynig massa.
  7. Mazarin- och bärfyllning: Rör ihop smör, socker och vaniljsocker. Riv mandelmassan och blanda ner.
  8. Rör i ett ägg i taget. Vänd i mjölet och fyll pajskalet med mazarinmassan.
  9. Blanda maizena och socker, vänd ner bären och fördela dem över mazarinmassan.
  10. Strö över smulorna och grädda i 25-30 minuter.