Äppelgrottor

Äppelgrottor
Foto: Joel Wåreus
Elisabeth johansson 2
Elisabeth johansson 2

Äppelgrottor

Av: Elisabeth Johansson

Från: Min äppelbok

9 ingredienser

Supergoda kakor att servera till en kopp kaffe eller till ett glas kall mjölk.

Receptet ger 16 stora kakor.

Ingredienser

  • 3 små äpplen (t ex Discovery, Alice, Katja el Ingrid Marie)
  • 2 msk rörsocker (eller strösocker)
  • 1 tsk malen kanel
  • 200 g smör, rumsvarmt + 2 msk till stekning
  • 1 tsk vaniljsocker (av god kvalitet)
  • 1 dl strösocker
  • 5 dl vetemjöl

glasyr

  • 1 dl florsocker
  • 1 msk vatten, knappt

Gör så här

  1. Kärna ur äpplena och skär dem i tunna klyftor.
  2. Stek klyftorna i smör på medelvärme. Stek dem lätt så att de behåller sin krispighet och strö sedan socker och kanel runt om.
  3. Låt klyftorna svalna och dela dem på mitten.
  4. Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Vispa smör, vaniljsocker och socker vitt och poröst med elvisp. Tillsätt mjöl och fortsätt vispa till en smulig deg.
  6. Arbeta ihop degen med händerna och vänd upp den på ett lätt mjölat bakbord. Dela degen i två bitar och rulla varje bit till en 4-5 cm tjock rulle.
  7. Skär varje rulle i åtta stycken 3-4 cm tjocka skivor. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper med snittytan uppåt.
  8. Gör en grop med en fingertopp eller med tummen i mitten av varje kaka, och lägg i 3-4 äppelbitar i varje grop.
  9. Grädda kakorna i 10-15 minuter, eller tills de börjar få en gyllene färg.
  10. Rör ihop glasyren och ringla den över de fortfarande varma kakorna.
  11. Låt kakorna kallna på galler.