5 äpple (t ex Rubinola, Ingrid Marie eller Röd Gravensteiner)
2 dl muscovadosocker
1,5 dl portvin
100 g mandelmassa
1 msk rörsocker
1 tsk malen kanel
Gör så här
Blanda vetemjöl, farinsocker och kanel i en matberedare eller mixer.
Skär smöret i tärningar, tillsätt dem i mjölblandningen och kör till en smulig blandning. Fortsätt mixa och droppa samtidigt i vatten tills blandningen börjar gå ihop.
Ta upp degen på ett bakbord och arbeta ihop den. Lägg degen i en tät plastpåse och låt den vila i kylen i 1 timme.
Skala, kärna ur och dela äpplena på mitten.
Blanda muscovadosocker och portvin i en stekpanna på låg till medelhög värme och koka upp.
Lägg ned äppelhalvorna och låt dem sjuda i ca 5 minuter, vänd försiktigt ett par gånger.
Plocka upp halvorna och låt sirapen som bildats koka ett par minuter till.
Häll sirapen i en kopp och låt den kallna.
Dela degen i två bitar och kavla ut till två rundlar. Lägg en degrundel i botten på en pajform eller springform, 24-26 cm i diameter.
Riv mandelmassan fint och fördela över pajbottnen, lägg på äppelhalvorna med snittytan nedåt och ringla över 1 msk av portvinssirapen.
Lägg på den andra degrundeln som ett lock, och tryck med fingrarna ihop deglock och -botten längs formens kanter.
Rör ihop råsocker och kanel, pensla locket med kallt vatten, och strö sockerblandningen ovanpå.
Skär fyra små lufthål i locket med en vass kniv, och grädda pajen i ugnen på näst nedersta falsen i 40-45 minuter.
Servera med portvinssirapen och vaniljsås eller vaniljglass.