Kanelpaj med portvinsäpplen

Kanelpaj med portvinsäpplen
Foto: Joel Wåreus
Elisabeth johansson 2
Elisabeth johansson 2

Kanelpaj med portvinsäpplen

Av: Elisabeth Johansson

Från: Min äppelbok

11 ingredienser

En dubbelbakad, kryddig paj med ljuvlig fyllning.

Ingredienser

pajdeg

  • 5 dl vetemjöl, knappt
  • 2 dl farinsocker
  • 1 msk malen kanel
  • 150 g smör, kallt
  • 3-4 msk vatten, kallt

Fyllning

  • 5 äpple (t ex Rubinola, Ingrid Marie eller Röd Gravensteiner)
  • 2 dl muscovadosocker
  • 1,5 dl portvin
  • 100 g mandelmassa
  • 1 msk rörsocker
  • 1 tsk malen kanel

Gör så här

  1. Blanda vetemjöl, farinsocker och kanel i en matberedare eller mixer.
  2. Skär smöret i tärningar, tillsätt dem i mjölblandningen och kör till en smulig blandning. Fortsätt mixa och droppa samtidigt i vatten tills blandningen börjar gå ihop.
  3. Ta upp degen på ett bakbord och arbeta ihop den. Lägg degen i en tät plastpåse och låt den vila i kylen i 1 timme.
  4. Skala, kärna ur och dela äpplena på mitten.
  5. Blanda muscovadosocker och portvin i en stekpanna på låg till medelhög värme och koka upp.
  6. Lägg ned äppelhalvorna och låt dem sjuda i ca 5 minuter, vänd försiktigt ett par gånger.
  7. Plocka upp halvorna och låt sirapen som bildats koka ett par minuter till.
  8. Häll sirapen i en kopp och låt den kallna.
  9. Dela degen i två bitar och kavla ut till två rundlar. Lägg en degrundel i botten på en pajform eller springform, 24-26 cm i diameter.
  10. Riv mandelmassan fint och fördela över pajbottnen, lägg på äppelhalvorna med snittytan nedåt och ringla över 1 msk av portvinssirapen.
  11. Lägg på den andra degrundeln som ett lock, och tryck med fingrarna ihop deglock och -botten längs formens kanter.
  12. Rör ihop råsocker och kanel, pensla locket med kallt vatten, och strö sockerblandningen ovanpå.
  13. Skär fyra små lufthål i locket med en vass kniv, och grädda pajen i ugnen på näst nedersta falsen i 40-45 minuter.
  14. Servera med portvinssirapen och vaniljsås eller vaniljglass.