1 äpple, finrivet utan skal, t ex Signe Tillisch el Gravensteiner
Fortsättning på degen
20 g jäst
3 dl vatten, kallt
1 sats fördeg
1 msk salt
1 msk rörsocker
1 äpple, grovrivet med skal (t ex Signe Tillisch el Gravensteiner)
11-12 dl vetemjöl
1 msk flingsalt (eller 2 msk sesamfrön, oskalade)
Gör så här
Fördeg: Blanda alla ingredienser i en bunke, täck bunken ordentligt med plastfilm och låt jäsa i 4 timmar i rumstemperatur.
Rör ut jästen med vattnet i en stor bunke och tillsätt fördegen, salt, råsocker och öpple. Arbeta in vetemjölet och fortsätt sedan arbeta degen i 10 minuter. Täck bunken ordentligt med plastfilm och låt degen jäsa i 1 timme och30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i fyra bitar. baka ut till baguetter och lägg dem på lätt mjölad baguetteplåt (finns i välsorterade hushållsgerådsbutiker)). Låt baguetterna jäsa under bakduk i 1 timme och 15 minuter. Sätt under tiden ugnen på 250 grader.
Fortsättning på degen: Pensla bröden med vatten och strö över flingsaltet (1 msk fördelat på fyra bröd räcker bra, annars blir det lätt för salt).
Skåra bröden på snedden med en vass kniv.
Ställ in bröden i ugnen och sänk värmen till 200 grader efter 5 minuter.
Spruta lite vatten med en blomspruta i ugnen efter ytterligare 15 minuter och fortsätt sedan att grädda i 10-15 minuter.
Ta ut bröden och låt svalna på galler utan bakduk.