Lammfilé med grönsaks- och rotfruktssallad

Lammfilé med grönsaks- och rotfruktssallad
Foto: TV4

Lammfilé med grönsaks- och rotfruktssallad

Av: Elisabeth Lejon

Från: Halv åtta hos mig

22 ingredienser

Kryddinlindad lammfilé med grönsaks- och rotfruktssallad och sötpotatispuré. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Rekommenderad dryck: Chateu Musare, Libanon, vatten.

Ingredienser

portioner
  • lammfilé [ca 800 g]
  • svartpeppar
  • rosmarin
  • vitlök
  • salt
  • smör, till stekning
  • rapsolja, till stekning

Grönsaks- och rotfruktssallad

  • 500 g potatis, kokt och kall
  • blandade grönsaker
  • körsbärstomater, delade
  • rucolasallad
  • mâchesallad

Salladsdressing

  • 3 msk dijonsenap
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 4 msk olja
  • salt
  • peppar

Sötpotatispuré

  • 2 sötpotatisar
  • 1 msk smör
  • ca 0,5 dl mjölk
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Lammytterfile gnids in med svartpeppar, rosmarin,vitlök och salt. Låt dra i ett par timmar.
  2. Stekes i varm panna med smör och lite rapsolja - hastigt för att täppa till porerna.
  3. Lagas i varm ugn ca 225 grader till temp uppgår till 55 grader.
  4. Stäng av ugnen, låt köttet stå kvar tills temp är ca 65 grader och blir ljust rosa. Skär i tunna skivor före servering.
  5. Grönsaks- och rotfruktssallad: Förväll snabbt grönsaker och rotfrukter. Häll över dressing.
  6. Blanda sist ner delade körsbärstomater, ruccola och machesallad.
  7. Sötpotatispuré: Koka två sötpotatisar skurna i klyftor.
  8. Kör i mixer tillsammans med en klick smör och lite mjölk till en lös konsistens. Salta och peppra.