Heavenly chocolate cupcake

Heavenly chocolate cupcake
Foto: Sanna E. Lindberg
Emelie Holm
Emelie Holm

Heavenly chocolate cupcake

14 ingredienser

Superfluffig chokladcupcake med vaniljfrosting. Receptet räcker till cirka 12 st cupcakes.

Läs mer om

Liten kaka

Ingredienser

Botten

  • 2 ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 dl kakao
  • salt
  • 1 dl rapsolja
  • 2 dl gräddfil (eller filmjölk)

Frosting

  • 250 g smör, osaltat och rumstempererat
  • 500 g florsocker
  • 5 msk mjölk
  • Hushållsfärg, (valfri färg)
  • Nonstop, att dekorera med (eller annat strössel)

Gör så här

Botten

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg, socker och vaniljpulver ljust och fluffigt.
  3. Sikta mjöl, kakao, bikarbonat samt salt ner i en bunke.
  4. Varva på låg hastighet mjölblandningen, gräddfilen samt oljan i tre omgångar ner i äggblandningen, det är viktigt att blandningen blir till en jämn smet.
  5. Sätt muffinsformar i muffinsplåt och fyll med smet ungefär 1/3.
  6. Grädda cirka 13–15 minuter.
  7. Lägg muffinsen på ett galler och låt svalna.

Frosting

  1. Vispa det rumstempererade smöret på hög hastighet tills den blir slät.
  2. Blanda sedan ner florsocker och vaniljpulver och fortsätt vispa på hög hastighet.
  3. Sänk hastigheten och häll försiktigt ner mjölken.
  4. Vispa på hög hastighet i cirka 5 minuter tills krämen blir fluffig.
  5. Tillsätt eventuellt hushållsfärg. Spritsa eller klicka ut frosting på muffinsen och dekorera med valfritt strössel.