Emmas banana split eclair

Emmas banana split eclair
Foto: TV4
Emma Svanström
Emma Svanström

Emmas banana split eclair

Av: Emma Svanström

Från: Hela Sverige bakar

38 ingredienser

Emmas recept på tre sorters eclair - en klassisk med kaffe, en med banankräm och en riktigt fräsch med färskost och basilika.

Tips! Receptet på pâte à choux ger ca 20 stycken (fyllningarna räcker till ca 15 stycken), det kan vara bra att ha några extra att sortera bort eller testgrädda.

Ingredienser

Pâte à choux deg (ca 20 st)

  • 125 g mjölk
  • 125 g vatten
  • 125 g smör
  • 7 g salt
  • 15 g strösocker
  • 140 g vetemjöl
  • 200-225 g ägg [4 st]

Vaniljkräm (till kaffekrämen och banankrämen)

  • 250 g mjölk
  • 60 g strösocker
  • 1 vaniljstång
  • 60 g äggula [3-4 st]
  • 20 g majsstärkelse
  • 25 g smör

Smaksättning kaffekräm

  • ca 1 msk snabbkaffepulver

Smaksättning banankräm

  • 0,5 banan
  • 10 g brun farin
  • 50 g vispgrädde
  • smör, till stekning

Chokladganache

  • 50 g mörk choklad 70%
  • 50 g vispgrädde
  • 10 g honung
  • 10 g smör
  • 0,5 krm salt

Glasyr kaffeeclair

  • ca 90 g florsocker
  • 0,5 dl vatten
  • 1 tsk snabbkaffepulver

Till garnering

  • kaffeböna, rostade
  • kakonibs
  • bananchips

Färskostkräm med basilika (till eclair med jordgubbar)

  • 200 g färskost
  • 75 g vispgrädde
  • 1 kruka basilika
  • 1 limefrukt
  • ca 20 g florsocker

Marinerade jordgubbar

  • ca 5 jordgubbar
  • 1 limefrukt
  • 1 tsk florsocker
  • färska basilikablad

Gör så här

Pâte à choux-deg

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjölk, smör, vatten, socker och salt i en kastrull och koka upp. Ta från värmen och blanda i mjöl till en klumpfri smet. Sätt tillbaka på plattan och rosta smeten till den är glansig och släpper från kastrullens kanter, häll upp i en ren bunke.
  2. Vispa upp äggen. Blanda äggvispet i smeten, lite i taget, gärna med vinge i köksmaskin på medelhastighet. Vänta tills du har en homogen smet innan du tillsätter mer.
  3. Häll smeten i en spritspåse med taggig tyll. Spritsa ut 10 cm långa, ca 1,5 cm breda strängar på ett bakplåtspapper på en plåt. Ta hjälp av en kniv för att avsluta spritsningen.
  4. Grädda dem i ugnen i ca 20 minuter, de ska vara ordentligt gyllenbruna. När de ser klara ut kan du öppna luckan och lufta ur ugnen. Sätt en trägaffel i ugnsöppningen och låt dem stå inne någon minut till. Lägg upp på galler och svalna.

Kaffekräm och banankräm

  1. Blanda mjölk med hälften av sockret och vaniljstång i en kastrull.
  2. Vispa ihop äggulorna med resten av sockret och majsstärkelsen i en annan skål. Koka upp mjölkblandningen och häll över äggblandningen under vispning.
  3. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm på medelvärme tills det blir en tjock kräm. Häll i en ren bunke genom en sil för att få bort eventuella äggklumpar.
  4. Dela upp smeten i två lika stora delar. I den ena tillsätt kaffepulver utblandat i lite vatten efter smak. Blanda i smöret, hälften i varje smet. Plasta med plastfolie direkt mot ytan och låt svalna i kylen.
  5. Stek bananen i skivor i lite smör och strö över brun farin. När du har en karamelliserad yta på bananerna är du klar, lägg över på ett fat och svalna. Mosa sedan bananerna och blanda i vaniljsåsen som inte är smaksatt.
  6. Vispa grädden ganska fast och vänd ner i banankrämen. Fyll krämerna i spritspåsar med smal rund tyll.

Chokladganache

  1. Hacka chokladen. Koka upp vispgrädden och honungen i en kastrull. Häll grädden över chokladen och låt stå en stund innan du rör tills
  2. all choklad löst sig i grädden, tillsätt smöret och salt och kör med stavmixer till en jämn smet. Låt svalna i rumstemperatur och rör runt
  3. ibland. Fyll i en spritspåse med stjärnformad tyll.

Glasyr kaffeeclair

  1. Rör ut snabbkaffepulver med varmt vatten, ganska starkt. Lägg florsockret i en skål och fyll på med kaffevätskan lite åt gången tills
  2. det blir en ganska tjock kräm, det räcker med någon matsked vätska och ibland får man justera med mer florsocker efter hand.

Basilika- och färskostkräm

  1. Mixa basilikan, färskosten och florsockret till en grön smet. Vispa grädden och vänd ner i smeten. Smaksätt med limesaft och mer
  2. florsocker beroende på smak.

Marinerade jordgubbar

  1. Lös upp socker med limesaft i en skål. Hacka basilikabladen och tillsätt. Skär jordgubbarna i klyftor och blanda i. Låt stå och dra en
  2. stund.

Montering

  1. Kaffeeclair: Gör hål med tyllen på ovansidan av eclairen och spritsa in kaffekräm. Lägg med hålen neråt på en tallrik. Doppa den platta
  2. undersidan av eclairen (den utan hål) i glasyren och skaka av överflödig glasyr, jämna till med en palettkniv. Dekorera med kaffebönor.
  3. Bananeclair: Gör hål på ovansidan av eclairen och fyll med banankräm. Lägg ner med hålen uppåt. Spritsa chokladganache över
  4. hålen på toppen, dekorera med kakonibs och bananchips.
  5. Basilika- och jordgubbseclair: Skär av toppen på eclairen (som en hamburgare). Spritsa färskostkräm på underdelen med en stor tyll, jag gjorde vågor med en St Honoré-tyll. Lägg på locket och sätt på en ny spitspåse på den gamla med en mindre tyll (här använde jag en liten kronbladstyll). Spritsa vågor eller något annat fint på överdelen. Dekorera med jordgubbarna.