En oklassisk Tom Kha Gai

Malin Söderström

En oklassisk Tom Kha Gai

12 ingredienser

30 m

Prova gärna en tom kha gai och byt ut fisksåsen mot surströmming.

Ingredienser

portioner
  • 1 gul lök, hackad
  • 2 klyftor vitlök, hackade
  • 2 msk ingefära, riven
  • 1 röd chilifrukt
  • 2 msk matolja
  • ca 8 dl kokosmjölk
  • 3 dl vatten
  • 2 limefrukter, både raspat skal och saft
  • 1 citrongräs
  • 2 kycklingbröst
  • 3-4 msk inläggningsspad från surströmming
  • blandade rotfrukter
  • färsk koriander (eller persilja)

Gör så här

  1. Fräs lök, vitlök, ingefära och chili i olja utan att det tar färg.
  2. Slå på kokosmjölk, vatten och limejuice samt ”krossa” citrongräset genom att banka det med baksidan av en kniv och lägg i grytan. Låt koka upp och sjud ett par minuter.
  3. Skär under tiden kycklingen i mindre bitar. Smaka av med surströmmingsspad och evenuellt salt. Lägg ned och låt koka klart ca minuter.
  4. Tillsätt dina favoritgrönsaker i grytan, exempelvis kål, morötter, champinjoner eller det du har hemma.
  5. Servera gärna ris till och toppa med koriander eller persilja.