En plåt kanelbullar

En plåt kanelbullar
Foto: Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff KH
Hilda Kirkhoff KH

En plåt kanelbullar

13 ingredienser

1 h

Hilda gästar Nyhetsmorgon och bjuder på riktigt goda kanelbullar, perfekt inför en mysig höstfika!

Ingredienser

portioner12 - 16 styck

Vetedeg

  • 30 g jäst
  • 75 g smör
  • 3 dl mjölk
  • 0,5 dl honung
  • 1 ägg
  • 0,5 tsk salt
  • 10 dl vetemjöl

Fyllning

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 0,5 dl farinsocker, mjukt (eller strösocker)
  • 2,5 msk malen kanel
  • 1 tsk vetemjöl

Pensling och garnering

  • 1 ägg, uppvispat
  • 1 dl pärlsocker (eller rörsocker/blå vallmofrön)

Gör så här

Vetedeg

  1. Smula ner jästen i en skål.
  2. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
  3. Häll degvätskan över jästen och rör om tills jästen löses upp.
  4. Tillsätt honung, ägg, salt och tre fjärdedelar av mjölet.
  5. Arbeta degen på medelhastighet i 2 minuter med köksassistent eller elvisp med degkrokar.
  6. Häll i resten av mjölet (lite i taget) och arbeta degen i 8–10 minuter till.
  7. Täck skålen med plastfolie och en kökshandduk. Låt degen jäsa i 45 minuter.

Fyllning

  1. Rör ihop ingredienserna till fyllningen.
  2. Lägg upp degen på en lätt mjölad köksbänk utan att knåda den.
  3. Kavla ut degen till en rektangel som är 1 centimeter tjock och bred på fyllningen.
  4. Vik över halva degen mot dig från långsidan. Kavla lätt på degen för att fästa ihop delarna.
  5. Dela degen i 12-16 remsor.
  6. Tvinna varje remsa åt varsitt håll på köksbänken med handflatorna. Snurra remsan två varv runt fyra fingrar och lägg till sist änden över knuten.
  7. Lägg ut knutarna på en plåt med bakplåtspapper med änden neråt.
  8. Låt jäsa under en kökshandduk i 45 minuter.
  9. Värm ugnen till 210 grader med varmluft.

Pensling och garnering

  1. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
  2. Grädda dem mitt i ugnen tills de är gyllene i färgen, ca 8–10 minuter.
  3. Ta ut plåten och låt bullarna svalna på galler under en kökshandduk.