En variant på äppelpaj som smidigt görs med färdig smördeg. Resultatet blir en frasig strudel med kaneldoftande fyllning. Välj med fördel en syrlig äppelsort.
Se Camilla Hamid laga receptet
Ingredienser
500 g syrligt äpple (t ex Granny Smith)
1 dl rostade hasselnötter, utan skal
0,75 dl strösocker
2 tsk malen kanel
0,75 dl russin
2 msk ströbröd
1 förp smördeg (kyld på rulle)
ägg, att pensla med
pärlsocker, att garnera med
Till servering
vaniljglass
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme)
Skala, kärna ur och tärna äpplena. Grovhacka nötterna.
Blanda ihop äppelbitar, nötter, strösocker, kanel, russin och ströbröd i en bunke.
Rulla ut smördegen. Lägg äppelfyllningen längs med ena långsidan. Vik in kanterna och rulla ihop. Lägg rullen med skarven ned på en plåt med bakplåtspapper.
Nagga försiktigt några hål apfelstrudeln. Pensla med ägg och garnera med pärlsocker.
Grädda i mitten av ugnen i 30 minuter tills den fått en fin, gyllenbrun färg.