Enkel apfelstrudel med smördeg

koket.se
Enkel apfelstrudel med smördeg
Foto: TV4
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Enkel apfelstrudel med smördeg

10 ingredienser

50 min

En variant på äppelpaj som smidigt görs med färdig smördeg. Resultatet blir en frasig strudel med kaneldoftande fyllning. Välj med fördel en syrlig äppelsort.

logo
Camilla H porträtt KH2024

Se Camilla Hamid laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 500 g syrligt äpple (t ex Granny Smith)
  • 1 dl rostade hasselnötter, utan skal
  • 0,75 dl strösocker
  • 2 tsk malen kanel
  • 0,75 dl russin
  • 2 msk ströbröd
  • 1 förp smördeg (kyld på rulle)
  • ägg, att pensla med
  • pärlsocker, att garnera med

Till servering

  • vaniljglass

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme)
  2. Skala, kärna ur och tärna äpplena. Grovhacka nötterna.
  3. Blanda ihop äppelbitar, nötter, strösocker, kanel, russin och ströbröd i en bunke.
  4. Rulla ut smördegen. Lägg äppelfyllningen längs med ena långsidan. Vik in kanterna och rulla ihop. Lägg rullen med skarven ned på en plåt med bakplåtspapper.
  5. Nagga försiktigt några hål apfelstrudeln. Pensla med ägg och garnera med pärlsocker.
  6. Grädda i mitten av ugnen i 30 minuter tills den fått en fin, gyllenbrun färg.
  7. Låt svalna lite innan du serverar med glass.