Dansukker kommer från svenska sockerbetor, odlade på skånska åkrar.
Läs mer
Ingredienser
Rabarber- och jordgubbssylt
150 g rabarber
50 g jordgubbar
100 g Dansukker Syltsocker
Mazarinbotten
mandelspån
300 g mandelmassa
150 g smör, rumstempererat
1 dl Dansukker Svenskt Strösocker
1 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
3 ägg
1,5 dl vetemjöl
1 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
1 citron, skalet (gärna obesprutad)
Garnering
vispgrädde
färska jordgubbar
hallon
mandelspån, rostade
färsk citronmeliss
Gör så här
Rabarber- och jordgubbssylt
Börja med sylten.
Skölj och hacka rabarber och jordgubbar till mindre bitar. Lägg i en kastrull med syltsocker och koka i 4-5 minuter. Låt stelna i kylen.
Mazarinbotten
Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme och lägg bakplåtspapper i botten av en springform, ca 23 cm i diameter. Smöra sidorna och strö mandelspån längs med kanterna.
Riv mandelmassa grovt och vispa snabbt ihop med smör, strösocker och muscovado-rörsocker i en bunke.
Tillsätt ett ägg i taget under fortsatt vispning.
Blanda vetemjöl, mandelmjöl och bakpulver i en bunke och vänd ner till en jämn smet.
Skölj en citron och riv ner skalet i smeten. Rör om.
Bred ut smeten i ett jämnt lager i springformen.
Grädda i mitten av ugnen i ca 35 minuter. Den ska inte vara kladdig men mjuk när du trycker på toppen av kakan.
Låt botten svalna och ta sedan ut den från formen och låt svalna helt på galler.
Garnering
Vispa grädde och skölj bären. Dela jordgubbarna i halvor.
Bred ett lager rabarber- och jordgubbssylt på kakan och sedan ett lager vispgrädde.
Garnera med bär, rostade mandelspån och citronmeliss.