Att koka egen, hemgjord krusbärssylt är superenkelt och går snabbt! Krusbärssylt som är lika gott på pannkakorna som i filen! Det går lika bra med röda som gula och gröna krusbär.
Ingredienser
1 l krusbär
3 dl vatten
5 dl syltsocker
2 msk citronsaft, färskpressad
1 msk malen kardemumma
Gör så här
Snoppa och tvätta dina krusbär. Ta fram steriliserade syltburkar (Sterilisering: Ställ burkar i kall ugn utan gummiremsan. Sätt ugnen på 180 grader varmluftsugn och låt dem gå i 30 min. Låt burkarna svalna i ugnen, så riskerar de inte att spricka) .
Dela krusbären och koka dem tillsammans med 3 dl vatten och citronsaften i en kastrull utan lock i 10 minuter.
Tillsätt allt syltsocker och kardemumman och sjud 5-10 min. Rör inte för mycket i sylten. (Känns sylten som en lös soppa - prova att ta lite sylt på en sked och ställ i kylen i 5-10 minuter. Har den stelnat är den klar. Är den lös kan du koka upp på nytt och tillsätta lite pektin).