Enkel ört- och rissallad

Donal Skehan profilbild

Enkel ört- och rissallad

14 ingredienser

20 m

Det här smakrika riset med torkad frukt, nötter och örter är ett perfekt tillbehör till vardagsmiddagen. Om du har tid så skölj riset och blötlägg det i en skål med kallt vatten i en halvtimme innan du börjar med receptet. Blötläggning av ris och andra spannmål gör dem mer lättsmälta. Varje portion innehåller 412 kcal.

Receptet kommer från programmet Donal's supersnabba kök, avsnitt 7.

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 250 g basmatiris
  • 2 msk olivolja
  • 30 g osaltat smör
  • 2 lökar, fint hackade (små)
  • 1 tsk ras el hanout
  • 2 morötter, rivna
  • ca 0,5 krm saffranspistiller, indränkta i 3 msk varmt vatten
  • 300 ml vatten
  • 200 g blandad frukt, torkad (sultaner, torkade berberis eller tranbär)
  • 75 g pistagenötter, skalade och grovt hackade
  • 1 dl färska myntablad, hackade
  • 1 dl färsk bladpersilja, hackade
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Om du har blötlagt ditt ris så låt det rinna av och skölj det en sista gång. Om inte så skölj riset väl i ett durkslag under kallt vatten.
  2. Hetta upp olja och smör i en sautépanna med lock. Tillsätt lök och ras el hanout och stek på medelvärme i 5 minuter tills de mjuknat.
  3. Tillsätt det avrunna riset, morötterna och saffran (med blötläggningsvattnet), täck sedan med 300 ml kallt vatten.
  4. Smaka av med salt och peppar, rör om och låt koka upp. Täck med lock, sänk värmen och låt sjuda försiktigt i 12–15 minuter, stäng sedan av värmen och låt stå med locket på i 5 minuter.
  5. Lufta upp riset med en gaffel, rör ner den torkade frukten, pistagenötterna och örterna. Servera!