Enkel rabarberdessert i glas

koket.se
Enkel rabarberdessert i glas
Fredrik Nylén porträtt 2021
Fredrik Nylén porträtt 2021

Enkel rabarberdessert i glas

14 ingredienser

Lättlagad och ljuvligt god dessert där tre komponenter varvas snyggt i glas. I botten ett krispigt smul på mandel och havregryn, därefter ett krämigt fluff med vanilj och mascarpone och på toppen en kardemummakryddad rabarberkompott.

logo
Fredrik Nylén porträtt 2021

Se Fredrik Nylén laga receptet

Ingredienser

portioner

Rabarberkompott

  • 100 g rabarber
  • 50 g syltsocker
  • 1 msk vatten
  • 0,5 tsk kardemummakärnor, stötta

Mandel- och havresmul

  • 50 g smör
  • 25 g havregryn
  • 25 g mandelspån
  • 50 g strösocker
  • 50 g vetemjöl

Mascarponekräm

  • 250 g mascarpone
  • 2 dl vispgrädde
  • 0,5 dl florsocker
  • 1 msk vaniljsocker

Till garnering

  • färsk citronmeliss (eller färsk mynta)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skölj rabarbern och skär i mindre bitar.
  3. Lägg rabarber i en kastrull tillsammans med syltsocker, vatten och kardemumma. Låt sjuda 4-5 minuter tills rabarbern är mjuk men inte helt sönderkokt.
  4. Blanda allt till smulet i en bunke. Sprid ut på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i ugnen ca 16-18 minuter eller tills smulet fått fin färg, rör om efter halva tiden.
  5. Blanda mascarpone, vispgrädde, florsocker och vaniljsocker i en bunke. Vispa fluffigt.
  6. Varva smul, kräm och rabarberkompott i fina glas och dekorera med kryddgrönt.