Enkelt vörtbröd

koket.se
Enkelt vörtbröd
Foto: Alexander Pelli
Alexander Pelli ny
Alexander Pelli ny

Enkelt vörtbröd

16 ingredienser

3 h

"Underbart mjukt och saftigt vörtbröd, perfekt till julens smörgåsar. Jag bakar mitt bröd utan russin, skulle du vilja ha russin i brödet blötlägger du 210 g/3,5 dl russin i vatten och blandar in i degen för hand efter saltet. Ett annat tips är att gå till ditt närmsta bageri och ta med en burk med lock, fråga om du kan köpa flytande bakvört. Vill du ha ett nybakt bröd till frukost? Efter att du format brödet, lägg formarna i en plastpåse och in i kylen, baka dagen efter." /Alexander Pelli

Se Alexander Pelli laga receptet

logo

Ingredienser

portioner limpor

Vörtkrydda

  • 3 g malen kardemumma, stött [4,3 krm]
  • 3 g pomerans, mald [1,5 tsk]
  • 1,7 g malen kanel, mald [3,3 krm]
  • 1,7 g fänkål, mald [3,4 krm]
  • 2 g malen ingefära [4 krm]

Skållning

  • 306 g porter (eller svagdricka) [3 dl]
  • 122,5 g rågmjöl (ekologiskt) [2,25 dl]
  • 12 g vörtkrydda [6 tsk]
  • 168 g porter (eller svagdricka) [1,7 dl]

Fördeg

  • 420 g vetemjöl special (ekologiskt) [7 dl]
  • 21 g jäst
  • skållningen

Bortgörning/steg 2

  • 87,5 g mörk sirap [0,62 dl]
  • 90 g bakvört flytande, valfritt [0,65 dl]
  • 157,5 dl rågsikt (ekologiskt) [2,75 dl]
  • 12,5 g havssalt [2 tsk]
  • 70 g smör

Gör så här

Vörtkrydda

  1. Väg eller mät upp alla kryddorna separat och blanda dem.

Skållning

  1. Koka upp den första mängden öl.
  2. Blanda ner rågmjölet och vörtkryddan.
  3. Tillsätt den andra delen av ölen, blanda samman och låt det bli ljummet.

Fördeg

  1. Blanda ihop allt till fördegen och låt den stå övertäckt i 30–45 minuter.

Bortgörning/steg 2

  1. Tillsätt sirapen och bakvörten (om du använder det) samt mjölet. Blanda långsamt i 6 minuter.
  2. Skrapa degen och blanda ner saltet samt smöret. Blanda långsamt i ytterligare 5–6 minuter.
  3. Låt degen vila i 30–45 minuter.
  4. Tryck ut degen på ett mjölat bord, dela på hälften och forma till två limpor.
  5. Lägg limporna i oljade formar eller fristående på en plåt. Låt jäsa i 90–120 minuter i avstängd ugn med en skål ljummet vatten.
  6. När brödet är färdigjäst så sätt ugnen på 250 grader, endast över- och undervärme.
  7. Ställ formarna/plåten direkt på botten/golvet av ugnen, sänk direkt till 220 grader och baka i 10 minuter.
  8. Ställ upp formarna på gallret/plåten i mitten av ugnen och fortsätt baka i 15–20 minuter eller tills brödets innertemperatur mäter 96 grader.
  9. Tag ut bröden ur formarna med en gång och pensla med smält smör eller grädde.