”Superenkla polska blåbärsbullar som fylls med färska eller frysta bär och toppas med crumble. Använd den bärsort som du tycker om eller är i säsong. Lycka till!” /Alexander Pelli
Blanda ihop allt utom smöret lite lätt utan att bilda gluten och låt jäsa övertäckt i 45–60 minuter.
Blanda degen långsamt i 10 minuter.
Tillsätt smöret lite i taget i mindre bitar och låt blanda i ytterligare 8–10 minuter. Degen ska släppa från skålen eller bordet och vara len, slät och glansig.
Låt degen jäsa övertäckt i rumstemperatur i 2 timmar.
Dela degen i 20 lika stora delar, ca 50 g per bit. Forma bitarna till bollar och låt vila i 5 minuter under handduk.
Fyllning
Blanda ihop fyllningen.
Bullarna
Kavla ut degbollarna till 12 cm stora runda bottnar. Lägg på 0,6 dl fyllning på varje och nyp ihop till ett knyte.
Lägg bullarna på plåt med skarven neråt och låt jäsa i en avstängd ugn i 1–2 timmar. Spraya med vatten om bullarna torkar.
Crumble
Blanda ihop din crumble och förvara den i kylen fram tills du ska använda den.
Topping
När bullarna nästa har jäst färdigt tar du ut dem och sätter ugnen på 230 grader, över- och undervärme utan fläkt.
Pensla bullarna med vispat ägg och toppa med crumble.