Enkla ljusa frallor

koket.se
Enkla ljusa frallor
Foto: Lennart Weibull
Martin Johansson porträtt
Martin Johansson porträtt

Enkla ljusa frallor

4 ingredienser

1 h + jäsningstid

”Det här kan vara världens enklaste brödrecept. Du förbereder degen på kvällen och bakar ut och gräddar frallorna till frukost dagen efter. Godast blir frallorna om de får ordentligt med färg i gräddningen. Men se upp med solrosfrön, de blir lätt lite brända!” /Martin Johansson

Se Martin Johansson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner9 - 12 stycken
  • 0,5 tsk jäst [3 g]
  • 3,5 dl vatten [350 g]
  • 7,5 dl vetemjöl [450 g]
  • 2 tsk salt [12 g]

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt sedan resten av ingredienserna. Rör ihop degen med en träslev, eller en slickepott, och blanda ordentligt.
  2. Täck bunken med ett lock och låt den jäsa i rumstemperatur över natten.
  3. Sätt ugnen på 250 grader.
  4. Använd en slickepott och skrapa ut degen på ett mjölat bakbord. Dra ut degen till en kvadrat och vik ihop degen till ett paket. Vik kanterna mot mitten – först uppifrån och nerifrån, sedan från sidorna. Vänd degen så att den släta sidan hamnar uppåt. Låt degen vila i 30–45 minuter.
  5. Strö på lite mjöl och dela degen i tre remsor, och därefter i lagom stora frallor, 9–12 stycken.
  6. Lägg frallorna på en plåt med bakplåtspapper. Vill du ha frön på kan du först pensla på lite vatten, då fastnar fröna bättre.
  7. Sätt in plåten i mitten av ugnen och grädda tills frallorna fått fin färg, ca 10–15 minuter.
  8. Ta ut plåten och låt frallorna svalna i ett par minuter innan du hugger in.