Mandelkaka med kardemumma, jordgubbskompott och rabarber

koket.se
Mandelkaka med kardemumma, jordgubbskompott och rabarber
Foto: TV4

Mandelkaka med kardemumma, jordgubbskompott och rabarber

16 ingredienser

1 h

Den här mjuka kardemummakakan med jordgubbar och rabarber blir en riktig hyllning till sommaren!

Se Alva Odelbrink laga receptet

logo

Ingredienser

portioner6 - 8

Mandelkaka med kardemumma

  • 100 g smör, brynt
  • 100 g strösocker
  • 100 g mandelmjöl
  • 100 g ägg
  • 2 tsk malen kardemumma

Kompott

  • 250 g jordgubbar
  • 250 g rabarber
  • 50 g citronsaft
  • 280 g strösocker
  • 35 g pektin

Inlagda rabarber

  • 200 g strösocker
  • 200 g vatten
  • 300 g rabarber, uppskuren
  • citronskal

Montering

  • grädde
  • jordgubbar

Gör så här

Mandelkaka med kardemumma

  1. Blanda samman alla ingredienser i en bunke med en slickepott.
  2. Fyll en bakform med smeten.
  3. Baka i varmluftsugn på 175 grader i ca 30 minuter eller tills den är gyllene.

Kompott

  1. Lägg frukten och citronsaften i en kastrull och värm tills all frukt har blivit “mosig”.
  2. Blanda ihop socker och pektin i en separat bunke.
  3. Rör ner sockerblandningen i kastrullen med frukten.
  4. Låt kompotten koka i ca 10 minuter.
  5. Låt svalna helt innan användning.

Inlagda rabarber

  1. Koka upp socker och vatten till en sockerlag.
  2. Häll sockerlagen i en burk över skurna rabarber.
  3. Skala av några bitar skal från en tvättad citron och lägg ner i blandningen.

Montering

  1. Ta ur kakan ur formen och lägg den på ett fint fat.
  2. Bred ut en klick kompott på kakan men låt kanten vara fri.
  3. Vispa upp grädde lite löst men ändå så den håller formen.
  4. Spritsa relativt stora toppar av grädden runt hela kakan.
  5. Skär upp färska jordgubbar och lägg i mitten av kakan, ovanpå kompotten. Varva med inlagd rabarber!
  6. Avsluta med att spritsa några toppar med grädde ovanpå bären, utspritt i lite olika storlekar.