Erik Lallerstedts bearnaisesås

Erik Lallerstedts bearnaisesås
Foto: Bruno Ehrs
Erik Lallerstedt
Erik Lallerstedt

Erik Lallerstedts bearnaisesås

10 ingredienser

Recept från en proffskock på god bearnaisesås med sherryvinäger, dijonsenap och lite kalvfond. Spetsa din sås med cayennepeppar om du vill. Recept från boken Eriks såser och favoritrecept.

När jag var ung på sextiotalet var bearnaisesåsen ett av kockarnas adelsmärken. Den borde fortfarande vara det. Den som klarar denna värmekänsliga sås lyfter man på hatten för. En bra bea slår det mesta. Den mycket kloke Tore Wretman, som förstod vad som var viktigt i livet, och hans gode vän Janne Falkenberg lät till och med upprätta en bearnaiseakademi. /Erik Lallerstedt

Ingredienser

Bearnaisesås

  • 200 g smör
  • 4 äggulor
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk sherryvinäger
  • 1 tsk kalvfond (på flaska)
  • 1-2 msk persilja, hackad
  • 2-3 msk dragon (eller estragon inlagd i vinäger)
  • salt
  • peppar
  • ev cayennepeppar

Gör så här

  1. Smält smöret på svag värme i en kastrull på spisen, håll varmt.
  2. Vispa äggulorna i en kastrull med försiktig värme tillsammans med dijonsenap, vinäger, kalvfond, persilja och dragon. (Ställ eventuellt kastrullen i vattenbad över värme.) Vispa tills äggblandningen tjocknar.
  3. Ta kastrullen från värmen och vispa ner det smälta smöret först droppvis, sedan i en tunn stråle. Se till att inte bottensatsen i smöret kommer med.
  4. Smaksätt din bearnaisesås med salt och peppar och eventuellt en aning cayennepeppar.