Karljohansoppa med svamptoast

Erik Lallerstedt

Karljohansoppa med svamptoast

10 ingredienser

30 min

Bjud in vännerna på en mustig soppa med skogens svamp. Till den serveras en frasig toast med karljohanröra.

Sautera är detsamma som att steka hastigt på hög värme.

Ingredienser

portioner
  • 250 g karljohansvamp
  • 3 schalottenlökar, fint hackade (små)
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 1 krm dillfrö
  • 1 dl vin (gärna Sauternes)
  • 3 dl grädde
  • 3 dl mjölk

Karljohantoast:

  • 160 g karljohansvamp
  • 0,5 dl grädde
  • 0,5 dl crème fraîche

Gör så här

  1. Sautera Karljohansvampen med schalottenlök och vitlök i lite smör och olivolja. Tillsätt sedan vinet och låt reducera (koka samman).
  2. Tillsätt dillfrö, grädde och mjölk. Låt koka på låg värme i cirka 10 minuter.
  3. Mixa ihop soppan och sila den. Smaka av med salt och grovmalen vitpeppar.
  4. Karljohantoast: Sautera karljohanssvampen med smör och schalottenlök. Koka ihop grädden och crème fraichen, tillsätt svampen och smaka av med salt och vitpeppar från kvarnen.
  5. Rosta eller grilla 4 toastskivor. Lägg på karljohansstuvningen och garnera med gräslök.
  6. Servera soppan tillsammans med toasten.