Svampsoppa med sherry

Svampsoppa
Foto: TV4

Svampsoppa med sherry

Av: Erik Wennberg

Från: Halv åtta hos mig

10 ingredienser

Höstig och god svampsoppa som är enkel att laga till efter en hård dag på jobbet eller en lång promenad i skogen. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 1 dl vitt vin
  • 3 dl grädde
  • 6 schalottenlökar
  • ca 200 g trattkantareller
  • 1,5 msk kantarellfond (eller kycklingfond)
  • 5 dl vatten
  • 0,25 dl sherry
  • 1 knippe persilja
  • 1 lagerblad
  • mjölk, kall

Gör så här

  1. Häll grädde och vin i en stekpanna. Låt småkoka tills det är cirka 3 dl kvar.
  2. Hacka löken. Häll i löken i stekpannan och stek den till den blir mjuk. Lägg sedan ner svampen och fräs lök och svamp en stund.
  3. Häll över gräddblandningen över svampen och löken. Tillsätt övriga ingredienser. Låt sjuda i 45 minuter. Låt sedan dra 30 minuter.
  4. Mixa soppan slät genom en finmaskig sil.
  5. Mixa soppan till ett fint skum med en stavmixer och samtidigt tillsätta kall mjölk.
  6. Skeda över en del av skummet över rotselleripurén. Toppa med några stekta svampar.