Detta är inte direkt något svänger ihop 15 minuter innan fikat. Eriks imponerande ymnighetshorn är fyllt med mandeltebröd och marsipanfigurer.
Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar
Ingredienser
Ymnighetshorn
6000 g mandelmassa
2400 g florsocker
9 äggvitor
glasyr
5 äggvitor
2,5 msk ättika
750 g florsocker
Klister
600 g mörk choklad
Mandeltebröd
1000 g mandelmassa
4 äggvitor
nötter, bär eller fruktskal
Figurer
marsipan
choklad
Gör så här
Ymnighetshorn
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda florsocker och mandelmassa. Knåda sedan in en äggvita i taget i massan. Degen skall vara utrullningsbar.
Rulla ut remsor som är fingertjocka. Den längsta korven skall vara 63 cm lång, därefter gör du en som är 60 cm. Fortsätt med 58, 56, 54 … 14, 12. Totalt skall det bli 25 st rullar. Varje rulle sätts ihop till en ring. (Jag tillverkar även olika snirkliga bitar av den överblivna mandeldegen som sedan sätts som en krona runt den största ringen).
Grädda ringarna i ugnen ca 10 min.Ta ut ringarna ur ugnen och låt svalna.
Glasyr
Blanda samman alla ingredienserna till en slät glasyr. Ringla sedan ett mönster på varje ring (som är helt avsvalnade).
Klister
Smält chokladen i ett vattenbad.
Hopsättning
Klistra ihop varje ring i rätt ordning med hjälp av den smälta chokladen och skapa en form av ett horn.
Sockerlag
Koka upp socker och vatten i en kastrull. Tillsätt glykosen och koka upp igen.
Mandeltebröd
Sätt ugnen på 250 grader. Lös upp mandelmassan i omgångar med äggvita till en klumpfri massa.
Dela upp massan i olika delar och färga med hushållsfärg.
Spritsa ut olika former med massan och garnera med valfri dekoration, så som nötter, bär och skal.
Grädda av i ugnen i ca 5-7 min.
Pensla mandeltebröden med sockerlag direkt efter att de plockas ut ur ugnen. Låt svalna.
Chokladfigurer
Smält chokladen och spritsa ut olika dekorer som du sedan garnerar ymnighetshornet med.
Marsipanfigurer
Dela upp marsipanen i olika delar och knåda in färgpasta i den. Skapa olika figurer, så som rosor och blad etc. För att skapa mer liv i figurerna kan de målas med ätbar färg.
Dekorera ymnighetshorn
Dekorera överdelen av ymnighetshornet med marsipanblommor och blad, samt chokladfigurer. Fyll hornet med mandeltebröd och marsipanfigurer.