Ernst Ängamatsoppa

koket.se
Ernst Ängamatsoppa
Foto: TV4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Ernst Ängamatsoppa

18 ingredienser

40 m

En ljuvlig sommarsoppa med mängder av fina rotfrukter och färska grönsaker. Till soppan serveras sidfläsk stekt i lönnsirap.

Tips! Gör som Ernst och gör din egna grönsaksbuljong på blandade rotfrukter och grönsaker. Passa på att använda blasten från alla grönsaker och alla delar som normalt slängs bort. Hacka upp morot, rotselleri, purjolök, palsternacka och blasten från broccoli och blomkål. Lägg bitarna i en gryta och fyll på med vatten så det täcker. Krydda med lagerblad, salt och peppar och låt långsamt sjuda i några timmar.

Se Ernst Kirchsteiger laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 3 färska lökar (eller en knippe salladslök)
  • 1 klyfta vitlök
  • 100 g haricots verts
  • 1 broccoli
  • 1 litet huvud blomkål
  • 3 morötter
  • 100 g rotselleri
  • 100 spetskål
  • 100 g sockerärtor
  • 50 g färsk bladpersilja
  • 3 msk olivolja
  • 1,2 l grönsaksbuljong
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 3 msk kycklingfond
  • 1 dl smetana
  • 100 g sidfläsk, rimmat
  • 4 msk lönnsirap
  • 1 dl färsk persilja, hackad

Gör så här

  1. Ansa och skär löken i grova bitar, skala och finhacka vitlöken. Snoppa och skär haricots verts i ca 3 cm långa bitar. Skär ner broccoli och blomkål i grova buketter. Skala och skär morot i grova slantar. Skala och skär ner rotselleri i ca 3x3 cm stora bitar. Dela ner spetskål och sockerärtor, hacka persiljan grovt.
  2. Börja med att fräsa lök och vitlök i en stor kastrull tillsammans med lite olivolja. Tillsätt morot och selleri och fräs några minuter. Tillsätt sedan blomkål, broccoli, spetskål, sockerärtor och haricots verts och fräs i några minuter till.
  3. Tillsätt grönsaksbuljong, vin och kycklingfonden över grönsaksfräset. Tillsätt en näve av den hackade persiljan (spara lite till garnering) och låt detta få ett uppkok, rör sedan ner smetana och rör runt. Låt sjuda någon minut och smaka upp med salt och peppar.
  4. Skär fläsket i 1x3 cm stavar, “grova nubb”. Stek fläsket tillsammans med lönnsirap tills det blir knaperstekt.
  5. Servera soppan rykande het, toppa med hackad persilja och det lönnsirapstekta fläsket.