Ernsts sachertårta

koket.se
Sachertårta
Foto: Tv4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Ernsts sachertårta

11 ingredienser

Ernst Kirchsteigers recept räcker till 10 bitar härligt chokladblank sachertårta.

Se Ernst Kirchsteiger laga receptet

logo

Ingredienser

Botten

  • 125 g smör
  • 1,5 dl florsocker
  • 6 ägg
  • 125 g mörk choklad 70 %
  • 2 dl vetemjöl
  • 1,25 dl strösocker

Fyllning

  • 1 dl aprikosmarmelad
  • 0,5 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 125 g mörk choklad 70 %
  • mörk choklad, flagor av

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en springform.
  3. Vispa florsockret och smöret vitt och pösigt och tillsätt sedan äggulorna en i taget. Spara äggvitorna i en separat skål!
  4. Grovhacka chokladen och låt den smälta över vattenbad under omrörning.
  5. Tillsätt chokladen i äggsmeten.
  6. Sikta ner mjölet i smeten.
  7. Vispa äggvitorna till hårt skum och blanda ned sockret lite i taget.
  8. Vänd ned i chokladsmeten med en slickepott.
  9. Häll smeten i bakformen och släta till den.
  10. Grädda kakan i ugnen i ca 45 min.
  11. Låt den kallna på ugnsgaller.
  12. Koka en sockerlag av strösocker och vatten till glasyren.
  13. Smält chokladen i vattenbad och rör sedan ner den i sockerlagen.
  14. Låt glasyren svalna lite.
  15. Dela kakan i två bottnar bred marmelad mellan bottnarna och lägg ihop dem.
  16. Bred chokladglasyren över kakan och ställ den svalt tills glasyren stelnat.
  17. Dekorera med flagor av mörk choklad.