Grillad dillfylld makrill med färsk potatis och äppelselleritzatziki

Grillad dillfylld makrill med färsk potatis och äppelselleritzatziki
Foto: Mastiff AB
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Grillad dillfylld makrill med färsk potatis och äppelselleritzatziki

14 ingredienser

En utsökt måltid med makrill i huvudrollen. Färskpotatis och en tzatziki med äpple och selleri få sällskapa fisken.

Ingredienser

portioner

Makrillen:

  • 6-8 färska makrillar
  • 2 knippen dill
  • 2500 g smör
  • flingsalt
  • peppar, från kvarn
  • Ugnsfolie

Äpple- och selleritzatziki:

  • 5 dl matyoghurt
  • 6 syrliga äpplen
  • 6-7 stjälkar stjälkselleri
  • 0,5 msk honung, flytande
  • En rejäl skvätt saft från färsk citron
  • variera själv beroende på hur sur citronen är
  • 2-3 klyftor vitlök
  • 1 knippe färsk persilja

Gör så här

  1. Makrillen: Lägg ut folien och salta på den, placera sedan makrillen (två om de är små) på folien och fyll med färsk dill både inne och utanpå fisken.
  2. Krydda med peppar från kvarn.
  3. Klicka i några små klickar smör i varje foliepaket.
  4. Vik ihop folien till en liten båt, viktigt att lämna lite luft så att fisken kan ångas och bli saftig.
  5. Lägg foliepaketen på grillen. Fisken är klar när köttet lossnar lätt från benen.
  6. Äpple- och selleritzatziki: Skala äpplena. Hacka både sellerin och äpplena fint. Rör ner alltsammans i yogurten.
  7. Pressa vitlöksklyftorna, ringla i honungen och pressa över citronsaften.
  8. Hacka persiljan och vänd ner i röran.
  9. Smaka av mer salt och peppar.
  10. Låt stå i kylen minst 30 min för att smakerna skall få tid att blomma.
  11. Servera den nygrillade makrillen med färsk potatis, förslagsvis smaksatt av dill, smör och salt. Klicka på den kalla äpple och selleritzatzikin och njut en somrig måltid!