Senapssmekta strömmingsfiléer

Senapssmekta strömmingsfiléer
Foto: Tv4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Senapssmekta strömmingsfiléer

17 ingredienser

25 min

Ernsts goda strömming med senap och grillad fänkål serveras med en yoghurtröra smaksatt med västerbottensost.

Ingredienser

portioner

Senapsströmming

  • 10 strömmingsfiléer
  • 3 ägg
  • 2 msk söt senap (typ skånsk)
  • 3 dl grovt rågmjöl
  • salt
  • malen svartpeppar

Grillad fänkål

  • smör, till stekning
  • 3 fänkål
  • 2 dl olivolja

Oströra

  • 3 dl grekisk yoghurt
  • 2-3 dl Västerbottensost, riven (eller annan lagrad ost typ svecia, grevé)
  • Ett knippe gräslök
  • salt
  • malen svartpeppar

Till servering

  • 1 kg färskpotatis, kokt
  • 2 citroner
  • 250 g färsk babyleaf-sallad

Gör så här

Senapsströmming

  1. Blanda ägg och senap.
  2. Klipp fenorna av strömmingsfiléerna.
  3. Rör ner filéerna i ägg-smeten.
  4. Panera filéerna i rågmjölet och tillsätt salt och peppar efter smak.
  5. Stek fisken i panna tills den fått gyllenbrun färg, börja med fördel på kött-sidan av filéerna.

Grillad fänkål

  1. Lägg ned fänkålen i kokande vatten och förväll i 5 min.
  2. Skiva kålen i tjocka skivor.
  3. Pensla skivorna med olivolja och peppar/salt.
  4. Grilla skivorna ett par minuter på varje sida.

Oströra

  1. Blanda grekisk yoghurt, riven ost och gräslök/rödlök.
  2. Salta och peppra efter behag.
  3. Servera strömmingen med nykokt färskpotatis, en klick av ostsåsen samt lite grönsallad och den grillade fänkålen. Varför inte äta en bit knäckebröd med västerbottensost till också?