Ernsts goda strömming med senap och grillad fänkål serveras med en yoghurtröra smaksatt med västerbottensost.
Ingredienser
Senapsströmming
10 strömmingsfiléer
3 ägg
2 msk söt senap (typ skånsk)
3 dl grovt rågmjöl
salt
malen svartpeppar
Grillad fänkål
smör, till stekning
3 fänkål
2 dl olivolja
Oströra
3 dl grekisk yoghurt
2-3 dl Västerbottensost, riven (eller annan lagrad ost typ svecia, grevé)
Ett knippe gräslök
salt
malen svartpeppar
Till servering
1 kg färskpotatis, kokt
2 citroner
250 g färsk babyleaf-sallad
Gör så här
Senapsströmming
Blanda ägg och senap.
Klipp fenorna av strömmingsfiléerna.
Rör ner filéerna i ägg-smeten.
Panera filéerna i rågmjölet och tillsätt salt och peppar efter smak.
Stek fisken i panna tills den fått gyllenbrun färg, börja med fördel på kött-sidan av filéerna.
Grillad fänkål
Lägg ned fänkålen i kokande vatten och förväll i 5 min.
Skiva kålen i tjocka skivor.
Pensla skivorna med olivolja och peppar/salt.
Grilla skivorna ett par minuter på varje sida.
Oströra
Blanda grekisk yoghurt, riven ost och gräslök/rödlök.
Salta och peppra efter behag.
Servera strömmingen med nykokt färskpotatis, en klick av ostsåsen samt lite grönsallad och den grillade fänkålen. Varför inte äta en bit knäckebröd med västerbottensost till också?