Ernsts alspånsrökta julkorv

Ernsts alspånsrökta julkorv
Foto: TV4/Mikael Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Ernsts alspånsrökta julkorv

13 ingredienser

En hemstoppad korv piggar upp och är inte alls så svår att lyckas med menar Ernst. Här gör Ernst en variant med lamm- och fläskfärs. Korven måste inte rökas utan går också fint att steka eller sjuda.

Ingredienser

portioner kg korv (ca 7 korvar)
  • ca 3 m fjälster
  • 500 g lammfärs
  • 500 g fläskfärs
  • 2 msk potatismjöl
  • 2 klyftor vitlök, finriven
  • 2 tsk svartpeppar, nymalen
  • ca 2-4 tsk salt
  • 1 msk fänkålsfrö
  • 1 dl hjortronglögg, kylskåpskall (det går bra med annan glögg också)
  • 0,5 kruka färsk timjan, hackad

Till rökning

  • flingsalt
  • 2 msk fänkålsfrö
  • alspån

Gör så här

  1. Blötlägg fjälster enligt anvisning på förpackningen och skölj dem väl under rinnande vatten.
  2. Lägg lammfärs och fläskfärs i en köksmaskin/matberedare, använd tillbehöret vingen för att blanda.
  3. Tillsätt potatismjöl, vitlök, svartpeppar, salt (börja med en mindre mängd salt), fänkålsfrö, glögg och hackad timjan. Blanda i maskinen.
  4. Provstek lite av smeten i panna och smaka av och se om du behöver krydda mer.
  5. Stoppa i ett korvhorn i en spritspåse. Trä på fjälster på korvhornet och fyll spritspåsen med färs.
  6. Tryck ut färsen i fjälstret till en lång korv. Bind upp korven i lagom storlek. Picka korvens skinn med en nål.
  7. Strö över rikligt med flingsalt och lite fänkålsfrö.
  8. Rök korven på 230 grader i en rök med alspån till korven har en innertemperatur på 72 grader.
  9. Har man inte tillgång till en rök så går det bra att steka eller sjuda korven.