Ernsts goda glöggessens

Ernsts goda glöggessens
Foto: Mikael Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Ernsts goda glöggessens

10 ingredienser

Koka en egen essens att smaksätta vin eller blåbärsdryck med. Perfekt till julens alla mysiga glöggstunder. Även en riktigt uppskattad gå bort-present. Tips! Här styr din egen smak, välj vilken karaktär du vill ha på glöggen genom att ha i olika mycket av de olika kryddorna.

Glöggessensen förvaras i kylskåp och har en hållbarhet på ca 1 månad.

Ingredienser

  • 0,5 l vatten
  • 5 kanelstänger
  • 10 kardemummakärnor
  • 5 pomeransskal
  • 6 stjärnanis
  • 1 msk hel nejlika
  • 5 bitar malen ingefära
  • 1 vaniljstång

Servering

  • vin eller 100 % blåbär
  • rörsocker

Gör så här

  1. Värm vattnet och sjud alla kryddor på svag med i ca 1 timme, låt dra i ytterligare en halvtimme och sila ner i en väl rengjord steriliserad flaska.
  2. Blanda essensen med varmt vin eller blåbärsdryck. Söta upp med råsocker till önskad sötma.