Ernsts jitterbugg med blåbär

Ernsts jitterbugg med blåbär
Foto: Mikael Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Ernsts jitterbugg med blåbär

5 ingredienser

60 m

Jitterbugg är liten pigg kaka på mördeg och maräng som formas som en rulltårta. Ernst smaksätter sina jitterbugg med blåbär. Få ingredienser och lätt att baka!

Ingredienser

portioner stycken
  • 200 g smör, rumstempererat
  • 200 g vetemjöl
  • 200 g strösocker
  • 100 g äggvita
  • 1,5 dl färska blåbär

Gör så här

  1. Värm ugnen till 150 grader.
  2. Arbeta samman smör och mjöl till en deg i en matberedare. Kavla ut degen tunt, ca 0,5 cm, mellan två bakplåtspapper.
  3. Vispa upp äggvitan till ett hårt fast skum. Addera sockret, lite i taget. Fortsätt vispa till en hård och seg maräng.
  4. Klicka ut och bre ut marängen över den tunna kakbottnen, strössla över blåbär (spara några till garnering) och rulla ihop till en “rulltårta”. Lägg i frysen i ca 15-20 minuter så att den stelnar lite.
  5. Skär försiktigt stubbar med en tunn vass kniv och lägg i stora bullformar. Strössla över blåbär.
  6. Grädda i mitten av ugnen i ca 20-30 minuter. Låt svalna.