Ernsts julebräck

POPULÄRT
koket.se
Ernsts julbräck
Foto: TV4/Micke Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Ernsts julebräck

7 ingredienser

Klassiskt julgodis med krispiga corn flakes i choklad toppade med karamelliserade mandlar och torkad frukt.

Se Ernst Kirchsteiger laga receptet

logo

Ingredienser

  • ca 100 g cornflakes
  • 100 g skållad mandel (t ex marcona eller valfria nötter)
  • 0,5 dl strösocker
  • 400 g ljus bakchoklad
  • 200 g vit bakchoklad
  • 100 g torkade tranbär
  • flingsalt

Gör så här

  1. Rosta mandlarna lätt i en varm panna, lägg undan några till garnering.
  2. Tillsätt sockret och rör om tills det smälter och karamelliserar runt nötterna. Låt dem svalna på bakplåtspapper.
  3. Smält hälften av den ljusa bakchokladen i ett vattenbad.
  4. När chokladen har smält, ta bort den från värmen och rör ner resten av chokladen så att den smälter helt.
  5. Tillsätt lätt krossade cornflakes i den smälta chokladen.
  6. Rör ner de torkade tranbären, lägg undan några tranbär till garnering, och de karamelliserade nötterna. Blanda allt noggrant.
  7. Häll blandningen på ett bakplåtspapper och forma till en rektangulär jämn platta.
  8. Garnera med extra tranbär och mandlar innan chokladen stelnar.
  9. Smält den vita chokladen.
  10. Droppa eller "rippla" den vita chokladen över bräcket för att skapa ett fint mönster. Toppa med flingsalt.
  11. Låt bräcken stelna helt, antingen i rumstemperatur eller i kylskåp.
  12. När det har stelnat, skär eller bryt det i lagom stora bitar. Bräcken kan förvaras i frysen om du vill göra den i förväg.