Ernsts juliga frukt- och nötlimpa

koket.se
Ernsts juliga frukt- och nötlimpa
Foto: Christopher Thaung
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Ernsts juliga frukt- och nötlimpa

19 ingredienser

2 h

Nybakat bröd smakar fint till julbordets läckerheter. Ernst gör ett snabbt och enkelt bakpulverbröd med massor torkad frukt, frön och nötter.

Se Ernst Kirchsteiger laga receptet

logo

Ingredienser

  • 2 tsk bikarbonat
  • 7 dl vetemjöl
  • 3 dl grahamsmjöl
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 1 l yoghurt
  • 2 dl hela rostade pumpafrön
  • 2 dl macadamianötter
  • 2 dl mörk sirap
  • 3 dl äpple torkad
  • 2 dl dadlar
  • 2 tsk havssalt
  • 2 tsk vörtkrydda (eller Ernsts julkrydda)

Toppinh

  • 1 krm flingsalt
  • 1 dl solroskärnor
  • pumpakärnor

Ernsts julkrydda, mortla följande:

  • 2 pomeransskal
  • 5 hela nejlikor
  • 1 bit ingefära
  • 1 tsk rosmarin

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Hacka de torkade frukterna i mindre bitar.
  2. Rör ihop bikarbonat och mjölsorterna i en rostfri bunke. Slå i yoghurten, nötterna, pumpafrön, kryddblandningen och de torkade frukterna samt sirapen.
  3. Smöra en avlång brödform och “bröa” den med solrosfrön. Skrapa ner den ganska kladdiga smeten i formen. Se till att inte fylla formen ända upp till kanten, eftersom det jäser med bikarbonaten.
  4. Lämna ungefär tre centimeter upp till kanten, slå formen hårt i bänken för att få ut luftbubblor. Jämna eventuellt till ytan och strö på lite solrosfrön och flingsalt.
  5. Grädda 60 minuter, sänk därefter temperaturen till 175 grader och grädda ytterligare i 30 minuter. För att undvika att det blir bränt, täck ev med lite folie.
  6. Ta ut och njut av ett fantastiskt gott bröd!