Ernsts julkorv

Ernsts julkorv
Foto: TV4/Micke Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Ernsts julkorv

17 ingredienser

Hemgjord korv hör julen till. Här gör Ernst en variant med smak av ingefära, salvia och citron.

Ingredienser

  • 1 kg blandfärs (köpt eller egenmalen)
  • 2 gula lökar, i mindre bitar
  • 40 g färsk ingefära
  • 5 kokt potatis
  • 100 g pancetta, skuren i mindre bitar
  • 1 citron, finrivet skal
  • 1 tsk salt
  • 0,5-1 tsk svartpeppar, nymalen
  • 50 g färsk salvia (finhackad)
  • 4 msk potatismjöl
  • 1,5 dl julöl
  • 1,5 dl kalvbuljong [½ dl buljongkoncentrat + 1 dl vatten]
  • fjälster, blötlagd

Gravning

  • 2 msk salt
  • 3 msk strösocker
  • 1 msk färsk salvia, finhackad
  • 0,5 citron, finrivet skal

Gör så här

  1. Lägg blandfärsen i en stor skål. Mal lök, ingefära, pancetta och kokt potatis i en köttkvarn.
  2. Tillsätt blandningen till blandfärsen.
  3. Riv ner citronskalet i färssmeten. Tillsätt salt, potatismjöl, julöl och finhackad salvia. Blanda noggrant och tillsätt den utspädda kalvbuljongen. Blanda allt till en smet.
  4. Stek en liten mängd av färssmeten för att provsmaka. Justera smakerna efter behov, exempelvis sälta.
  5. Stoppa korven i fjälster med ett korvhorn eller fyll korvsmeten i fjälster med hjälp av en spritspåse, knyt till lagom stora korvar. Se till så att det inte finns några luftfickor i korven.
  6. Använd en nål för att picka korvarna för att undvika att korvarna spricker under tillagning.
  7. Förbered gravningen genom att blanda salt, socker, hackad salvia och citronskal.
  8. Lägg korvarna i gravmassan och se till att de täcks ordentligt. Låt dem stå i frysen. Korvarna kan kokas direkt från frysen.

Tillagning

  1. Koka korvarna i vatten, eller grilla/stek dem efter att de har tinats.