Ernsts kryddiga viltpaté

koket.se
Ernsts kryddiga viltpaté
Foto: Christopher Thaung
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Ernsts kryddiga viltpaté

18 ingredienser

Baconlindad paté gjord på älg- och fläskfärs samt nötlever. Ernst kryddar upp den ordentligt med rödvin, svamp, timjan och enbär. 

Om du inte vill ha fullt så mycket viltpaté går det bra att halvera receptet.

Se Ernst Kirchsteiger laga receptet

logo

Ingredienser

portioner1 - 2 stycken
  • 2 gula lökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 msk olivolja
  • 1,3 kg älgfärs
  • 500 g fläskfärs
  • 200 g nötlever
  • 2 ägg
  • 2 dl rött vin
  • 2 msk viltfond
  • 30 g torkad svamp (trattkantareller och/eller Karljohan)
  • 1 kruka timjan
  • 1 dl rågsikt
  • 6 enbär
  • 2 msk torkad rosmarin
  • 1 msk muscovadosocker
  • 4 tsk salt
  • 0,5 muskot
  • 280-420 g bacon [2-3 förp]

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg färserna i en bunke.
  2. Skiva och fräs löken mjuk i olivolja.
  3. Mixa fräst lök, vitlök, ägg, lever, rödvin, viltfond, torkad svamp, timjan, rågsikt, enbär, rosmarin och socker till en fin smet.
  4. Häll smeten över färsen, salta och riv över muskot. Blanda färsen smidig.
  5. Klä en eller två mindre brödformar med bacon, låt bacon hänga ut över kanten så att det går att klä patén på ovansidan. Fyll upp formen halvvägs och tryck ut eventuella luftfickor och fyll upp resten av formen och tryck ut ev luftfickor igen. Klä in och fläta bacon på paténs ovansida så att ett vackert “pilmönster” bildas.
  6. Placera patéformen i ett vattenbad och täck med aluminiumfolie och baka patén till en innertemperatur på 70 grader. Låt svalna innan du avlägsnar formen.