Ernsts nyckelbysenap

Ernsts nyckelbysenap
Foto: TV4/Micke Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Ernsts nyckelbysenap

9 ingredienser

En god senap hör julbordet till och är ett måste på skinkmackan. Den här varianten är grov och sötstark med smak av apelsin.

Ingredienser

  • 1 dl gula senapsfrön
  • 1 dl bruna senapsfrön
  • 4,5 dl vatten, kokande
  • 3 msk vit balsamvinäger
  • 2 msk senapspulver (t ex Colman’s)
  • 1 tsk salt
  • 4-6 msk flytande honung
  • 1 apelsin
  • 3 msk apelsinsaft

Gör så här

  1. Lägg senapsfröna i en skål och häll över det kokande vattnet. Låt stå i minst en timme och svälla.
  2. Riv skalet av apelsinen och pressa ut saften. Mät upp 3 msk apelsinsaft och spara resten till annat.
  3. Häll ev av vattnet från senapsfröna om de inte sugit åt sig allt. Lägg dem i en matberedare eller mixer.
  4. Tillsätt vinäger, senapspulver, salt, honung och apelsinskal. Mixa till en grovkornig senap. Smaka av och justera sötman efter tycke och smak.
  5. Häll över senapen i en ren burk och förvara i kylskåp. Låt stå och mogna, gärna några dagar innan servering.