Ernsts optimala fläskmacka med äpple, ingefära och chili

Ernsts optimala fläskmacka med äpple, ingefära och chili
Foto: Mikael Göransson/TV4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Ernsts optimala fläskmacka med äpple, ingefära och chili

24 ingredienser

En riktigt redig macka på hembakad baguette, med chili- och ingefärsglazeat äppelrimmat fläsk och serverad med äppel- och ölkompott.

Ingredienser

portioner rediga mackor

Äppelrimmat sidfläsk

  • 1 l färskpressad äppeljuice
  • 1 dl salt
  • 1 kg orimmad fläsksida
  • 2 msk olja, till pensling före grillning
  • 1 kvist rosmarin, till pensling

Baguetter

  • 50 g jäst
  • 11 dl vetemjöl
  • 0,5 l vatten
  • 2 msk honung
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 kruka färsk timjan, hackad

Chili- och ingefärsglaze

  • 1 spansk peppar, hackad (eller annan chilifrukt av önskad styrka)
  • 1 dl honung
  • 0,5 dl vit balsamvinäger
  • 0,5 dl ingefära, riven

Äppel- och ölkompott

  • 1 äpple, gärna svenskt med hög syra, i bitar
  • 1 msk rörsocker
  • 2 msk vatten
  • 0,5 dl mörk öl (av typen stout eller porter)
  • salt
  • peppar

Servering

  • turkisk yoghurt, krämig fet (eller grekisk yoghurt)
  • skånsk senap
  • smågrönt (t ex ruccola, mangold och ärtskott)

Gör så här

Äppelrimmat sidfläsk

  1. Blanda äppeljuice och salt tills saltet har löst sig.
  2. Skär samtidigt fläsket i 1,5 cm tjocka skivor och marinera i fläsket i äppelrimlagen i 12 timmar eller upp till ett dygn.

Baguetter med timjan

  1. Lös upp jästen med salt och honung. Blanda jäst och honung i vattnet och tillsätt mjölet. Blanda i hackad timjan. Knåda degen i ca 10-15 minuter en köksassistent för att utveckla bra glutentrådar (ca 30-40 minuter för hand). Jäs degen till dubbel storlek, ca 45-60 minuter.
  2. Dela degen i 4 jämna delar och vrid degen till fina baguetter och pudra rikligt med mjöl över dem. Jäs baguetterna i ytterligare 20 minuter under bakduk.
  3. Sätt ugnen på 260 grader. Baka baguetterna i ca 15 minuter till vackert gyllenbrun spräcklig yta. Låt de nybakade bröden svalna något.

Chili- och ingefärsglaze

  1. Värm alla ingredienser på medelvärme tills glazen blir lös, ta av från värmen

Äppel- och ölkompott

  1. Värm på medelvärme tills kompotten kokat ihop något, men äppelbitarna ska fortfarande har lite motstånd.

Stekning av fläsk

  1. Lyft upp fläsket ur rimlagen och torka noggrant av överflödig vätska med hushållspapper. Banka ut fläsket till till tunna stora skivor ca 5 mm.
  2. Pensla ena sidan av fläsket med olja innan grillning på grill eller grillpanna. Grilla fläsket på medelvärme och pensla köttet med chiliglaze med hjälp av en rosmarinkvist när köttet börjat få lite färg. Stek köttet klart. Låt köttet få fina grillränder och en djup mörkfärgad honungskaramellisering.

Servering

  1. Dela brödet på längden. Bred på rikligt med yoghurt och senap. Lägg sedan på fläsket och äppel- och ölkompotten. Toppa med smågrönt, servera med en god öl eller något läskande alkoholfritt alternativ.