1 spansk peppar, hackad (eller annan chilifrukt av önskad styrka)
1 dl honung
0,5 dl vit balsamvinäger
0,5 dl ingefära, riven
Äppel- och ölkompott
1 äpple, gärna svenskt med hög syra, i bitar
1 msk rörsocker
2 msk vatten
0,5 dl mörk öl (av typen stout eller porter)
salt
peppar
Servering
turkisk yoghurt, krämig fet (eller grekisk yoghurt)
skånsk senap
smågrönt (t ex ruccola, mangold och ärtskott)
Gör så här
Äppelrimmat sidfläsk
Blanda äppeljuice och salt tills saltet har löst sig.
Skär samtidigt fläsket i 1,5 cm tjocka skivor och marinera i fläsket i äppelrimlagen i 12 timmar eller upp till ett dygn.
Baguetter med timjan
Lös upp jästen med salt och honung. Blanda jäst och honung i vattnet och tillsätt mjölet. Blanda i hackad timjan. Knåda degen i ca 10-15 minuter en köksassistent för att utveckla bra glutentrådar (ca 30-40 minuter för hand). Jäs degen till dubbel storlek, ca 45-60 minuter.
Dela degen i 4 jämna delar och vrid degen till fina baguetter och pudra rikligt med mjöl över dem. Jäs baguetterna i ytterligare 20 minuter under bakduk.
Sätt ugnen på 260 grader. Baka baguetterna i ca 15 minuter till vackert gyllenbrun spräcklig yta. Låt de nybakade bröden svalna något.
Chili- och ingefärsglaze
Värm alla ingredienser på medelvärme tills glazen blir lös, ta av från värmen
Äppel- och ölkompott
Värm på medelvärme tills kompotten kokat ihop något, men äppelbitarna ska fortfarande har lite motstånd.
Stekning av fläsk
Lyft upp fläsket ur rimlagen och torka noggrant av överflödig vätska med hushållspapper. Banka ut fläsket till till tunna stora skivor ca 5 mm.
Pensla ena sidan av fläsket med olja innan grillning på grill eller grillpanna. Grilla fläsket på medelvärme och pensla köttet med chiliglaze med hjälp av en rosmarinkvist när köttet börjat få lite färg. Stek köttet klart. Låt köttet få fina grillränder och en djup mörkfärgad honungskaramellisering.
Servering
Dela brödet på längden. Bred på rikligt med yoghurt och senap. Lägg sedan på fläsket och äppel- och ölkompotten. Toppa med smågrönt, servera med en god öl eller något läskande alkoholfritt alternativ.