Ernsts örtströmming

koket.se
Ernsts örtströmming
Foto: August Sandström & Mikael Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Ernsts örtströmming

14 ingredienser

ca 1 h

Smör- och örtstekta strömmingsfiléer som får dra i lag av rosépeppar, rödlök och salladslök.

Se Ernst Kirchsteiger laga receptet

logo

Ingredienser

  • 600 g färsk strömning, filéad
  • 2 dl blandade örter (t ex dill, persilja, dragon, basilika)
  • salt
  • peppar
  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten
  • 1 msk malen kryddpeppar
  • 1 msk rosépeppar
  • 2 rödlökar
  • 1 knippe salladslök
  • 1 morot
  • ströbröd
  • smör

Gör så här

Strömming

  1. Klipp bort ryggfenan på strömmingarna. Para ihop dem två och två med så lika storlekar som möjligt. Salta lätt på köttsidan och strö på hackade örter. Lägg ihop strömmingarna två och två med skinnsidan utåt.
  2. Vänd strömmingsparen i ströbröd och stek dem i omgångar i smör. Lägg över på ett fat och låt svalna.

1,2,3-lag med smak

  1. Koka ihop ättika, socker, vatten och kryddor tills sockret löst sig. Låt svalna av.
  2. Skala lök och morot, skiva grönsakerna.
  3. Varva strömmingarna försiktigt med rödlöken, salladslöken och moroten i en rymlig glasburk eller ett stort djupt fat, och häll över den svala lagen.