Bland det godaste som finns och en värdig avslutning på julbordet - i alla fall om du frågar Ernst. Bjud ostkakan med lättvispad grädde och en god sylt till.
Värm mjölken till 37 grader i en stor kastrull. Se till att den inte blir varmare eller kallare, och att den har samma temperatur överallt. Tillsätt löpen och rör om försiktigt.
Ta ca 4 dl av den varma mjölken och blanda med vetemjölet i en skål. Vispa ut klumparna och häll tillbaka blandningen i resten av mjölken. Rör om igen.
Låt kastrullen stå under lock i 40-50 minuter så att mjölken ystar sig. Det betyder att den delar sig i en fast ostmassa och en tunn vassle.
Skär ostmassan i små bitar med en kniv. Häll av vasslen genom en sil eller en silduk. Låt ostmassan rinna av ordentligt.
Sätt ugnen på 175 grader.
Knäck äggen i en annan skål. Vispa ihop dem med socker och grädde.
Hacka eller flisa mandeln. Blanda i bittermandeloljan.
Smörj en stor ugnsform.
Blanda ostmassan med äggsmeten och mandeln i en stor bunke. Häll upp smeten i den smorda formen.
Grädda ostkakan i ugnen ca 1-1,5 timmar, eller tills den är fast och gyllenbrun.