Ernsts skånska äggakaka

Ernsts skånska äggakaka
Foto: Mikael Göransson/TV4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Ernsts skånska äggakaka

8 ingredienser

40 min

Äggakaka är en blandning av tjockpannkaka och omelett som tillagas i stekpanna. Smakar underbart ihop med stekt fläsk och rårörda lingon.

Ingredienser

portioner
  • 8 ägg
  • 8 dl mjölk
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk strösocker
  • 1,5 tsk salt
  • 400 g rimmat fläsk, i tjocka skivor
  • 2 msk rapsolja, till stekning
  • rårörda lingon, till servering

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Vispa ihop ägg och mjöl. Tillsätt mjölk i omgångar och vispa till en slät smet. Vispa till sist ner salt och socker.
  3. Lägg fläsket i en långpanna. Tillaga i ugnen 15-20 minuter.
  4. Värm oljan i en stekpanna, gärna med teflonbeläggning. Häll i smeten och fös hela tiden den stelnande smeten in i mitten på pannan tills hela äggakakan har stelnat.
  5. Stek under lock några minuter på medelvärme. Vänd med hjälp av en tallrik. Tillaga på andra sidan några minuter tills äggakakan är klar rakt igenom.
  6. Servera med fläsket och rårörda lingon.