Ernsts skördewok

koket.se
Ernsts skördewok
Foto: TV4/Micke Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Ernsts skördewok

19 ingredienser

45 min

Nudelwok med torsk och räkor samt säsongens skörd från Ernsts köksträdgård med kål, mangold och purjo. Variera gärna grönsaker i woken efter säsong.

Se Ernst Kirchsteiger laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 200 g äggnudlar
  • 200 g stekfläsk, strimlat (eller bacon)
  • 1 purjolök, strimlad (eller salladslök)
  • 3 klyftor vitlök, grovhackade
  • 4 msk rapsolja
  • 200 g mangold, stammarna hackade och bladen sparade
  • 200 g svartkål, grovhackad
  • 200 g rosenböna, grovhackade (eller haricots verts eller annan böna)
  • 200 g vitkål, grovt strimlad (eller annan kål)
  • 1 citron, färskpressad saft
  • 3 msk honung
  • 4 msk soja (ljus thai svampsoja)
  • 1-2 tsk sambal oelek
  • 1 msk sesamolja
  • 1 dl vatten
  • 200 g torskfilé, skuren i grova bitar
  • 100 g skalade räkor
  • färsk dill, grovhackad
  • ev ätbara blommor, till garnering (t ex krasse)

Gör så här

  1. Blötlägg äggnudlarna enligt anvisningarna på förpackningen och låt dem rinna av.
  2. Hetta upp en stor wokpanna på hög värme och fräs fläsket tills fettet börjar släppa. Tillsätt purjolök och vitlök och fräs i några minuter till.
  3. Tillsätt rapsolja, mangoldstammar, svartkål, rosenkål och vitkål. Woka ca 5 minuter under omrörning tills grönsakerna är mjuka men fortfarande krispiga.
  4. Smaksätt med citronsaft, honung, soja och sambal oelek. Rör om väl och smaka av med mer syra eller hetta om det behövs.
  5. Strö över mangoldbladen och sesamolja och blanda försiktigt. Lägg i nudlarna och späd med lite vatten om det är för torrt.
  6. Lägg i torsken och rör om försiktigt så att fisken inte går sönder. Låt woken sjuda i några minuter tills fisken är tillagad.
  7. Ta woken från värmen och lägg i räkorna. Låt dem bli varma i eftervärmen, får de koka med i woken blir de sega.
  8. Strö över dill och eventuella krasseblommor.