Ernsts stekta inlagda strömming

Ernsts stekta inlagda strömming
Foto: TV4/Mikael Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Ernsts stekta inlagda strömming

18 ingredienser

1 h

Panerade och stekta strömmingsflundror inlagda i en klassisk ättikslag. En lika vacker som god inläggning.  

Tips! Mängden ättikslag beror på hur stort kärl som används. Och skulle denna mängd inte räcka pga av att tex kärlet som används är stort, så är det bara att snabbt röra samma mer efter samma recept.

Ingredienser

Stekt strömming

  • 1 kg strömming, rensad
  • 3 ägg
  • 1 dl vispgrädde
  • rågmjöl
  • olja
  • smör
  • salt
  • vitpeppar

Ättikslag

  • 2 dl ättiksprit 12 % (12%)
  • 3,5 dl strösocker
  • 0,5 dl ljust muscovadosocker
  • 6 dl vatten

Till inläggningen

  • 1 morot
  • 5 cm purjolök, den gröna delen
  • 0,5 äpple
  • 1 rödlök
  • 5 cm färsk pepparrot
  • 5 lagerblad

Gör så här

Ättikslag

  1. Börja med ättikslagen. Koka ihop alla ingredienser i en kastrull. Ta från värmen och låt svalna helt.

Stekt strömming

  1. Klipp bort fenorna på strömmingen.
  2. Vispa ihop ägg och grädde i en skål. Krydda med salt och vitpeppar.
  3. Lägg fisken på ett fat med höga kanter eller i en skål. Häll över blandningen och blanda runt väl.
  4. Häll rågmjöl på ett fat. Vänd runt fiskarna en och en i mjölet.
  5. Stek dem gyllene smör och olja i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper.

Inläggning

  1. Skala och skiva moroten tunt. Strimla purjolöken. Dela, kärna ur och skär äpplet i 0,5 cm tjocka skivor. Skala och skiva löken i 0,5 cm tjocka ringar. Skala och skär pepparroten i tunna skivor.
  2. Varva alla ingredienser med strömmingen i en stor glasburk. Häll på ättikslagen. Låt inläggningen stå i kylen minst 2 dygn för att hinna få bra smak.